Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

AIRSOFT-RENDEZVÉNY

 Ópusztaszer, 2020. augusztus 7-9.

 2020. augusztus 07-09-e között az ópusztaszeri erdő területén megrendezésre került az „Operation Thunder” nevet viselő nagyszabású airsoft-rendezvény, melynek egyik fő szervezetője László Károly hö. ezredes volt. A több napos program, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Csongrád-Csanád Megyei Szervezete kezdeményezésére jött létre Ez évben már ötödik alkalommal, melyhez több egyesület is csatlakozott. A Nemzetőrség Kulturális Egyesület tagjainak külön köszönet jár, hiszen mind a szervezésben, mind az airsoft terület biztosításában kiemelten részük volt. A rendezvényen több mint 160 ember vett részt, az ország minden területéről.

 Az airsoftra való jelentkezés egy igen komoly kihívást jelentett már az elején a játékosok számára, hiszen egy új jelentkezési formát vezettek be, ami meghívásos alapon működött, ezzel kizárva azon embereket, akik nem feleltek meg a MASZ1 szabályzatának. A főszervező által elkészített levezetési terv szerinti cél, egy adott feladat teljesítése volt, egyfajta szimuláció, melyben 4 frakció játszott egymás ellen kb. 77 hektár területen.

 A játék jellege MILSIM (Military Simulation) volt, melynek lényege, hogy a szabályok a valósághűségre törekednek és az ilyen játékokon a katonai műveletek végrehajtása a cél. Gyakran a több napos játék, akár lövés nélkül, hidegben, saját magad által vitt felszerelésben alva vagy menetelve folyik. Csak a legfelkészültebbek és a nagyon elszánt játékosoknak ajánlott. Persze a rövidebb, nem annyira kemény MILSIM játék, az egyszerű emberek számára is élvezetes lehet, illetve kellemes kikapcsolódást nyújthat.

 A rendezvény 0-dik napján (pénteken), a helyszínre érkező játékosok elkezdtek felkészülni a játékra. Minden frakcióvezető elkezdte a saját emberei felkészítését, illetve eligazítását. Ismertették ismét a játékosokkal a szabályokat, és kisebb oktatásokat is tartottak. Természetesen mindenkinek volt szabadideje, egy könnyű ebéd elfogyasztására. Ezzel párhuzamosan a szervezők tagjai, elkezdték a játékterület teljes lezárását és a rendezvény komolyságának megfelelően kialakították az EÁP pontot, amely a játékosok beléptető pontja volt. A rendezvény központi részét is kialakították, ahol a teljes játékmenetet figyelemmel tudták kísérni, és a külső biztosítást is el tudták látni. A szervezők részéről a külső biztosítás folyamatos volt. A rendezvény nagysága megkívánta, hogy külön elsősegélynyújtó helyet is biztosítsunk, az esetleges sérültek ellátására.

 A nap hátralévő részében a kronómesterek ellenőrizték a játékosok fegyvereit, majd minden egyes játékosnak próbalövést kellett végrehajtania. A játékosok, alapvető airsoft tudásukról, írásban kellett, hogy beszámoljanak.

 Az esti órákban kötetlen beszélgetést engedélyeztek az oldalparancsnokok, amelyben természetesen ők is részt vettek, hiszen a játék egyik lényeges alapja a kommunikáció és a feltétel nélküli összetartás.

 Szombaton, kora reggel a szervezők eligazítást tartottak, majd megkezdték szolgálatukat. A játék elkezdéséhez szükség volt a terület teljes külső védelméhez, melyet biztosítottunk és így a játékosok elkezdhették a játékot. A játék egész napos volt, amely másnap hajnalig tartott. A rendezvényt balesetmentesen zártuk, ebből is látszott, hogy a játékosok felkészültek voltak, illetve minden szabályt betartva játszottak.

 A harmadik napon 12 órakor a rendezvényt lezártuk, majd mindenki elkezdhette a pakolást, készülődést a hazautazásra. Minden frakció rendet hagyva maga körül, távozott a rendezvény helyszínéről.

 Minden egyes játékos tisztelettudóan megköszönte a szervezést, és mielőbbi találkozást kívánva köszöntek el mindenkitől. E rendezvényen igazán sok élmény született, jó baráti viszonyok alakultak ki, és minden játékos várja a következő évi játékszervezésünket. Ezzel elmondhatjuk magunkról, hogy igazán oda tette magát minden egyes szervező, segítő és természetesen a kéréseknek megfelelően, jövőre is szeretnénk megrendezni az „Operation Thunder” következő részét. Bízunk benne, hogy hagyománnyá avanzsálhatjuk e rendezvényünket.