Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

JAVASLAT

 Budapest, 2020. 05. 12.

 Utolsó útjukra indulnak a rendszerből kivont harc- és gépjárművek

 Harc- és gépjárműveket szállítanak el Tatáról, az MH 25. Klapka György Lövészdandártól a Magyar Honvédség központi raktáraiba. A város vasútállomásán május 12-én olyan technikai eszközök kerültek fel a vasúti kocsikra, amelyeket már kivontak a rendszerből vagy működésképtelenek.

 

Többek között BRDM alvázra telepített páncélzott járműveket, UAZ típusú terepjárókat, Kamaz teherautókat, valamint híradó gépjárműveket vagoníroztak be kedden a tatai vasútállomáson.  A vasúti berakodást Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka is megtekintette.

 A vasúti szállítás  gyors és hatékony átcsoportosítást tesz lehetővé, illetve ezzel a módszerrel szállítják el azokat a haditechnikai eszközöket is, amelyek a közúti közlekedésben nem vehetnek részt.

 

Az elszállításra szánt eszközök vontatással, illetve egy speciális targonca segítségével kerültek a pőrekocsikra. Oláh László alezredes, a dandár logisztikai főnöke úgy fogalmazott: a berakodási feladat összetett, nagy odafigyelést és precíz kivitelezést kívánó művelet. „A technikai eszközökből a kilátás nem teszi lehetővé a 360 fokban való tájékozódást. A biztonságos vontatás érdekében nagyon fontos, hogy a gépjárműben ülő és annak közelében dolgozó személyzet tudja azt, hogy mi található körülöttük. Emiatt zászlókkal irányítják a folyamatokat a katonák” – mondta az alezredes, hozzátéve:  szerelvényenként  22-25 vasúti kocsival, a hadrendből már kivont, valamint működésképtelen harc- és gépjárműveket  szállítanak a központi raktárakba. Kiemelte: a tatai alakulat évente több alkalommal hajt végre vasúti átcsoportosítást, azonban a mostani bevagonírozás a megszokottól eltérő feladat,  így tartogatott számukra kihívást.

 

 A tatai lövészdandár laktanyájából indult utolsó útjára egy  SZNAR-10 típusú, mozgó célfelderítő radarállomás is, amely korábban a Magyar Honvédségben a tüzérség felderítési feladatait támogatta. „Elsősorban a mozgó célokat detektáltuk ennek segítségével. Ez az utolsó tüzérfelderítő lokátorállomásunk az osztálynál, ami fölött sajnos elmúlt az idő”- mondta Molnár László főtörzsőrmester, a 101. Tüzérosztály törzsütegének  vezénylőzászlósa. Azt is elárulta, hogy az eszköz Tápiószecsőre kerül.

 A tatai  inkurrencia anyagok  szállítása tervezetten május közepéig tart.

 Javaslatunk lényege! Ezek a haditechnikai eszközök, beszerzésük idején jelentős állami kiadásokkal jártak, a cél, a haza, a honvédelem ügyének szolgálata volt! Az idők alatt le-amortizálódtak, korszerűtlenné váltak hadi használatra már nem alkalmasak! Üzemképes állapotukban azonban még hosszú évekig szolgálhatnák a Magyar Tartalékosok Szövetségében a hazafias honvédelmi nevelő munka céljait, a hadsereg népszerűsítését, a toborzást, honvédelmi napok, bemutatók színvonalas megrendezését! Ennek reális, fizikai, felelős alapjai már több helyen megvan, illetve könnyen megteremthetők erre alkalmas klubjainkban, és kifejezetten ilyen feladatokat ellátó, együttműködő, hagyományőrző partnereinknél! A jogi feltételeit kellene, megfelelő szinten segíteni, támogatni! Akár kísérleti jelleggel is érdemes lenne néhány eszköz bevonásával ennek lehetőségét a gyakorlatban ki próbálni! Minden képpen hasznosabb, mint hadihasználható eszközöket hosszas bonyolult engedélyezési folyamatok után vonultatni egy-egy bemutatóra, kísérete, felügyelete, katonák munka idejében jelentős többlet feladatot jelenthet! A jogi megoldásnál a mit, miért és hogy, nem lehet szemlélet helyett, a „mit hogy lehet” szemléletet kellene előtérbe helyezni! A hasznosságát, azt hisszük nem szükséges külön ecsetelni, akik ezen a területen a legminimálisabb ismeretekkel, gyakorlattal rendelkeznek, azok könnyedén megértik ennek a javaslatnak a lényegét! Ez ebben a formában, nagyon drága (a legdrágább) ócskavas!