Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Ezer év magyar katonái és hőstettei vetélkedő

 

Budapest, 2020. 05. 12.

 

1000 év katonái címmel hirdetett vetélkedőt a Honvédelmi Minisztérium. A megmérettetés célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a múlt magyar katonahőseivel és a jelenkori Magyar Honvédséggel.

 

2020-ban Zrínyi Miklós költő és hadvezér születésének 400. évfordulójára emlékezünk. Az évforduló alkalmából az Országgyűlés 2020-at Zrínyi-emlékévvé nyilvánította, hiszen történelmünk legendás alakja nemcsak költészetével, hanem politikusi és katonai tevékenységével is marandót alkotott. A Honvédelmi Minisztérium az emlékévben az iskolákat is motiváló, kétfordulós honvédelmi csapatverseny formájában ismerteti meg a fiatalokkal a magyar hadtörténelem kiemelkedő eseményeit: ez az 1000 év katonái vetélkedősorozat, amelyet május 3-án, Zrínyi születésének négyszázadik évfordulóján hirdettek meg.

 

„Évek óta megrendezzük a Haditorna versenysorozatot, amelynek célja, hogy megszólítsuk a fiatalokat, és megmérettetési lehetőséget biztosítsunk számukra” – mondta a honvedelem.hu-nak a versenyről dr. Ruszin Romulusz, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. „Idén ugyanakkor szellemi vetélkedőt is hirdetünk, amelynek során a magyar történelem, hadtörténelem jeles eseményeit szeretnénk központi témává tenni. Olyan események ezek, amelyekre méltán lehetünk büszkék, a Zrínyi-emlékév pedig remek alkalom a felidézésükre.”

 

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a verseny első fordulója online formában folyik, a második fordulót pedig tervezetten 2021 májusában tartja a minisztérium. A megmérettetés célja, hogy a fiatalabb korosztály képviselői játékos körülmények között kerüljenek közelebb a Magyar Honvédséghez, megismerjék a magyar hadtörténelem győztes eseményeit, technikai eszközeit, és ezt összevethessék a modern kor vívmányaival, az újonnan vásárolt felszerelésekkel, haditechnikai eszközökkel. „Szeptember 17-éig lehet jelentkezni” – tudtuk meg dr. Ruszin Romulusztól. „Az első forduló lezárása február 2-án lesz, Zrínyiék egyik legnagyobb hőstette, az eszéki híd felgyújtása évfordulóján. A következő, gyakorlati fordulóban a tíz legjobb eredményt elért csapat vesz majd részt: ez interaktív, többnapos, többlépcsős verseny lesz az elképzelések szerint. A múlt és a jelen találkozik majd itt, hiszen éppúgy jelen lesznek hagyományőrzők, mint napjaink katonái és a mai haditechnikai eszközök.”

 

 

A jelentkezés természetesen nem kötött. „A fő célközönség a kadétprogramban részt vevő diákok köre, de direktben megszólítottuk azokat az intézményeket is, amelyek a Zrínyi-család valamelyik tagjáról kapták a nevüket. Ugyanakkor remélem, nagyobb lesz majd az étvágy, és további iskolák is kedvet kapnak majd hozzá, hogy foglalkozhatnak a magyar hadtörténelemmel, a diákok pedig testközelből találkozhatnak magyar katonákkal, a Magyar Honvédség technikai eszközeivel” – emelte ki dr. Ruszin Romulusz.

 

A végső megmérettetésnek a komáromi Monostori erőd ad majd helyszínt, de mint a helyettes államtitkár elmondta, nem titkoltan hagyományteremtő céllal rendezik meg a versenyt, vagyis a következő években további történelmi emlékhelyek is bekerülnek majd a programba.

A kétfordulós vetélkedőről, valamint a jelentkezés feltételeiről további részletek a www.honvedelem.hu/1000-ev-katonai oldalon olvashatók.