Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

ÖNKÉNTESEN DOMASZÉKEN!

Szeged, 2020. április

Csongrád megye úgynevezett tanyás megye! Ez azt jelent, hogy honfitársaink, bár ugyan olyan emberek, mint bárki más, életmódjukban emberi „szomszédi” kapcsolataik azért jelentősen eltérnek a városi emberekétől. Nehezen létesítenek kapcsolatot „ismeretlen” emberekkel, az ismeretlenekkel szemben bizalmatlanabbak, bizalmukért éveken át tartó, példás, hitelt érdemlő életmódot kell folytatni. Ennek számos oka van. Ki ne ismerné Rózsa Sándor szögedi betyár történetét. Sok kellemetlen. nem egy tragédia történetét ebben a körzetben, amit még a 2015. évi nagy migránsválság is okozott ebben a térségben. Domaszék a Szegedi Járás területén lévő település. Az elmúlt évszázad végén felerősödött urbanizáció következtében sokan költöztek Domaszékre, de a térség tanyasi jellege még mindig nem elhanyagolható.

Sokan élnek főleg idősek, köztük nehéz viszonyok között élő magányos emberek, akik számára nagyon fontosak az emberi kapcsolatok, az a bizonyos „segítő kéz” egy-egy jó szó, néha konkrét, segítség nyújtása. Idős, rászoruló Honfitársaink között nem egy, háborúban járt kiszolgált egykori katona, is van. Családjuk, akik nem minden esetben tudnak a napi gondok megoldására szükséges segítséget nyújtani. Domaszéki klubunk elnöke Vajda Zoltán ÖTT tartalékos őrmester, aki maga is tanyán élő ember, tökéletesen érti és tudja ennek a segítő munkának a szükségességét, értékét.

Felhívásunkra, Ő maga is jelentkezett, hogy szívesen segítene, –mert már néhány ismerősének amúgy is segít- az alapvető napi élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek kiváltásában és ha szükséges további támogatásban. 

Mindezt önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül, úgy ahogy a Magyar Tartalékosok Szövetsége tagjaitól, vezetőitől megszoktuk és elvárhatjuk! Vajda Zoltán ÖTT őrmester Szentesen volt katona, az első hívó szóra jelentkezett és vállalta a Önkéntes Tartalékos katonai szolgálatot, rendszeresen, lelkesen vesz rész a kiképzéseken! Lelkesen fogott hozzá –ezen a nehezen szervezhető területen- a MATASZ klub megalakításához és egy jónak értékelhető klub-élet kialakításával, okos, ügyes tervekkel kezdték meg a 2020 évet is, több hasznos, látványos program szervezésével. Sajnos a vírus járvány közbe szólt így a szervezőmunkát le kellett állítani! De –mint mondta- csak ideiglenesen, tervezik a falunapon az egységes fellépést, továbbá, a településen elesett II. Világháborús katona történetének tisztázását Terveztük a megyei tervek között szereplő Bolgár tartalékosok látogatása során a Bolgár küldöttség fogadását Domaszéken is! Jó közegben dolgozhatnak, a település Polgármestere segíti, támogatja tevékenységüket!

Ahol a szükség, ott kell a segítség” nyilatkozott, felhívásunkra, majd döntött és javaslatával az Önkormányzathoz fordult, ahol igencsak szükség van ebben a nehéz helyzetben minden segítségre! Az önkéntesség, egy fontos, nemes emberi tulajdonság, hatalmas közösség erősítő és formáló ereje van! A MATASZ-ban, de minden településünkön, ez nagyon fontos! Köszönjük Vajda Zoltán ÖTT őrmester lelkesedését, további munkájához következetes kitartást, sok sikert, és jó egészséget, magánéletében sok boldogságot kívánunk! Vajda Zoltán ÖTT őrmester munkája kiemelkedő, de nem egyedül álló, megyénkben több klubunk területéről értesültünk hasonló kezdeményezésről, ami azt jelenti, hogy nem ment ki a divatból az egymás segítésének nemes szándéka, a közösség önzetlen szolgálata! Segítő támogatásunkra a jövőben is számíthat, Önkéntesen vállalt munkáját értékesnek, követésre és elismerésre méltónak tartjuk.