Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

ÖNKÉNTESEN - 2.

 

Szeged, 2020. március 30.

 

Megszületett a központi döntés a koronavírus elleni harchoz. Több egészségügyi ellátó helyre, új korházakra van szükség. A meglévő kapacitás bővítése és új kórházak létesítésére van, vagy lehet szükség. Mindkét megoldásra történt lépés. Ennek megfelelően Kiskunhalason egy új – konténerekből  megépített - kórház megépítésére is sor kerül.

 

Az ország – ezen a területen leginkább jártas - szereplőit hívták meg. A bejárás, a feladatok meghatározása után késedelem nélkül beindult ez a nagyon fontos, legrövidebb határidőn belül megépítésre kerülő teljesen újszerű objektum, ami nagyon alapos átgondolt, de gyors döntéseket és kivitelezést igénylő munka. Egy tartalékos katonánk szeretett volna – szerény képességei, lehetőségei szerint - hozzá járulni ehhez a feladathoz. Felkereste a kivitelezésben résztvevő egyik érdekelt kivitelezőt és azonnal oda ment segíteni, miután a munkahelyéről őt is elküldték a járvány miatt.

 

Közvetlen irányítás és felügyelet mellett, a MATASZ Központ felhívása alapján, Váradi P. Márton tartalékos őrmester, - rendelkezésre állási idejében - fiatal technikusként vállalta, hogy jelentkezik erre a nagy kihívást jelentő munkára. Nem is csalódott, részben azért mert az építkezésnek ezt a módját ez idáig soha, sehol nem tapasztalta, részben, ilyen gyors és fontos munkában nem volt alkalma dolgozni. Elmondta, hogy „meglepte az ottani vezetők határozottsága, átgondolt, okos szervező munkája, együttműködése, az azonnali tervszerű cselekvő munkája, ezek a napok frontszolgálatnak voltak nevezhetők. Büszke vagyok arra, hogy ennek az építő közösségnek a tagja lehettem, hogy szerény képességeimmel hozzá járulhattam ennek a kórháznak az építéséhez, nyilatkozta.

 

A helyszín kitűzése, talaj előkészítés, alapok, közművek felderítése után a munka azonnal a legnagyobb sebességgel megkezdődött és azonnal megkezdődött a több száz konténer helyszínre szállítása, elhelyezése, rögzítése és a munkaterület mielőbb átadása. A további szerelő munkák végzésére átadták a terepet a munkában résztvevő többi kivitelezőnek. Ez egy hatalmas logisztikai szervezőmunkát igénylő feladat volt, melyet sikerült pontosan, baleset nélkül végrehajtani. Köszönet a kivitelezésbe helyet biztosító vezetőknek, de köszönet Marcinak is tartalékos őrmester társunknak, aki ez alkalommal is önzetlenül, a segítő jó szándékától vezetve jelentkezett és teljesítette azt a kötelezettségét, amit a haza a tartalékos katonáktól, a Magyar Tartalékosok Szövetség Tagjaitól kért és elvár a jövőben is. Remélhetően a legújabb idők ezen, eddig soha nem tapasztalt mértékű, veszedelmes kihívása ellen a fellépésünk eredményes lesz.