Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

HŰSÉG, BÁTORSÁG, KITARTÁS

Budapest, 2018. február 21.

Hűség, bátorság, kitartás: 170 éves a Magyar Honvédség.Katonáink helytállásukkal világszerte ma is azt bizonyítják, hogy a magyarok tudására, elszántságára, áldozatvállalására számítani lehet – mondta dr. Áder János köztársasági elnök február 21-én Budapesten, a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat ünnepi gálaestjén.

A Nemzeti Színházban rendezték kedden este a 170 éves honvédség programsorozat nyitógáláját. Az ünnepi rendezvényen részt vett dr. Áder János köztársasági elnök, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, több állami vezető és tisztségviselő, valamint a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség számos képviselője.

„Ne bontsd el a régi határt, amelyet csináltak a te eleid!” – idézte a Szentírást ünnepi köszöntőjében dr. Simicskó István. A honvédelmi miniszter rámutatott: hiba lenne lebontani magyarként való létezésünk garanciáit. Fontos, hogy ma se engedjük el hagyományainkat, hogy tiszteljük szüleink, nagyszüleink örökségét, megerősítsük kultúránkat, és nap mint nap nemesítsük nemzettudatunkat, hiszen ez lehet minden magyar ember igaz és értékalapú küldetése.

Dr. Simicskó István hangsúlyozta: több mint ezeréves államiságunk történelme bizonyítja, hogy amikor hitünk elgyengült és belső megosztottság ütötte fel a fejét, hamarosan idegen elnyomás jutott osztályrészül Magyarországnak. Ha azonban ütőképes hadsereggel rendelkeztünk, az állam hatékonyan tudta védelmezni magát, több alkalommal akár az adott kor legerősebb hadseregeivel szemben is győzedelmeskedve álltunk helyt. A vezetés gyengesége, a széthúzás, a lelkesedés és hit hiánya azonban mindig kudarcot hozott, és nincs ez másként ma sem. „Az izmos erővel, az okos ésszel harcol, de aki szívvel küzd, legyőzhetetlen” – mondta a honvédelmi miniszter. Ha az ember ráébred, hogy életét a hitre kell építenie, lelki értelemben is nagykorúvá vált, ami főleg olyan időkben fontos, mint a mostani: amikor szellemi zűrzavarban, spirituális válságban szenved az emberiség nagy része. Az összetartozás és a nemzeti azonosságtudat erősítése azt is segíti, hogy jobban megértsük, illetve tiszteletben is tartsuk más nemzeti közösségek értékeit, kultúráját. „A 21. században sem szabad hinnünk azoknak, akik folyamatosan a nemzetállamok eltemetésén dolgoznak” – fogalmazott dr. Simicskó István.

A miniszter köszönetet mondott a mindenkori szabadságért harcolóknak, hősi halált halt katonáinknak, illetve jelenkori katonáinknak is, akik szolgálata nélkül Magyarország ma nem lehetne Európa egyik legbiztonságosabb állama. Mint mondta, a cél egy katonai hagyományainkat, értékeinket tisztelő, ütőképes, jó szellemű Magyar Honvédség felépítése: ezt a célt szolgálja a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is. Hozzátette: a mindenkori magyar katonák küldetése a kivívott függetlenség, az állami szuverenitás, a magyar emberek és családok védelme minden körülmények között, minden látható és láthatatlan veszéllyel szemben. „Isten éltesse a katonákat, Isten éltesse a százhetven éves Magyar Honvédséget” – mondta.

Áder János köztársasági elnök beszédében felidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc éveit. Mint fogalmazott, hazánk akkor katonai értelemben is történelmet írt, hiszen szinte a semmiből szervezett eredményes véderőt, amely azonnal háborús helyzetben is találta magát. Katonáink tehetsége, elszántsága, hozzáértése révén azonban a Habsburg Birodalom az akkori kor egyik legerősebb hadseregével sem volt képes legyőzni a frissen felállított honvédséget, csak a cári Oroszország segítségével, hatalmas túlerőben. Európa újító, nemzeti önazonosságot kereső mozgalmai közül a magyarok tartottak ki a legtovább. 1848-49 története nemcsak az ellenállás története, hanem a magyarok egyik legnagyobb közös alkotása, amelyre ma is büszkék lehetünk: akkor jött létre mindaz, ami hazánkat visszafordíthatatlanul a modern polgári átalakítás útjára kormányozta.

Az államfő rámutatott: noha a szabadságharc fegyverei régóta a múzeumokban vannak, a hűség, a bátorság, a kitartás eszméje felett nem járt el az idő. Mai katonáink helytállása is bizonyítja ezt: tizennégy országban tesznek eleget szövetségesi kötelezettségeiknek, és eddig mindenhol megmutatták, hogy a magyarok tudására, elszántságára, áldozatvállalására számítani lehet. „A bizalom ma is a legfontosabb kötőerő egy nemzet és katonái között. Kívánom, hogy mindig legyenek, akik hivatásuknak választják a haza védelmét, és megszolgálják a belénk vetett bizalmat” – zárta beszédét Áder János.