Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

EGY LEMONDÁS MARGÓJÁRA

2017-2018

 

A 2018. novemberi küldöttgyűlésen egészítettük ki az elnökséget és került megválasztásra két új elnökségi tag. Emberekről van szó, sok körülmény lehet, ami előre nem ismert. Valami ilyen is lehet, hogy megválasztott új elnökségi tagunk két hónapja „még nem tudta” azt, hogy képviselő szeretne lenni? Csakhogy itt nem óvodások uzsonnázáshoz történő megterítéséről van szó, hanem a MATASZ szempontjából egy fontos tisztségviselő megválasztásáról (melyhez a MATASZ legmagasabb fórumának egyetértése szükséges) illetve a Magyar Parlament egyik tagjának a megválasztásáról. Mindenki érti a különbséget! Hihetetlennek tűnik, hogy ez a választásokkor még nem volt ismert, ez a lehetőség akkor még ott fel sem merült. Aztán az „ajánlók” felelőssége is szóba kerül!

 

Mindezen felül, az alapszabály 1§.10. pontja pontosan leírja a MATASZ politikához való viszonyát, melyet azért mindenkinek hasznos lenne ismerni és legfőbb képen betartani. Erőssége volt a MATASZ tevékenységének, hogy távol tudta tartani magát a napi pártpolitikától, bár a szükségesnél sokkal kisebb a létszámunk, de legalább azt az esetlegesen eltérő „világlátás” béli különbségek nem osztották meg! (legalább is ez idáig)

 

Az utóbbi évek jó leckét adtak fel a MATASZ számára a választások tiszta lebonyolítása területén. A négy évvel ezt megelőzően egy elképesztő választás, elnökváltás azt hiszem a bemutatta, hogy egyes emberek, gátlástalan karrierizmusuktól megtévesztve hogy és meddig képesen elmenni. A következmények meg azt gondolom, jól mutatják ennek kontra produktív eredményét.

 

Lemondott volt elnökségi tagunktól hosszas mozgalmi tevékenységünk ellenére eddig nem is hallottunk semmit. A jövőben az elnökség minden tagjától sokkal nagyobb felelősséget, előre látást, bölcsességet, szakmai hozzáértést, szervező készséget, szerénységet vártunk. Legalább az alapszabályt ismerjék! Azt hiszem ez nem túl nagy követelmény. Fel kell vetni a „patrónusok” felelősségét, hozzáértésüket. Legyen tanulságos az, hogy a fennállásunk óta számos, nagyon tehetséges ember fordított hátat a MATASZ munkájának, sokan kiábrándultak bizonyos „rossz hagyományunk” kitörölhetetlenségéből és van aki egyszerűen kiégett és alkalmatlanná vált erre a munkára, amihez kétséges, hogy valaha is értett egyáltalán.

 

Teljesen megváltoztak a feltételek, szerencsére kedvező irányban. Jelentősen javul a honvédelem költségvetése. Élni kellene a lehetőségekkel. Számos javaslatot juttattunk el az elnökséghez ezzel kapcsolatban. Számos kérdés van, ami alakulásunk óta megoldásra vár. Az „ad-hoc” kapkodó megoldások, a feltételek totális hiánya ellenére, az ÖTT rendszer, megerősítése, rendeltetésszerű működtetése, új távlatokat nyitott. (Részletek az elnökség részére javaslat formájában átadva.) A felelősségi rendszer áttekintése és megvalósítása, a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, az információk gyors áramlása, motivációk rendszere korszerűsítése, működtetése és a Szövetség világos egyértelmű vezetése lehet a jövőben is a kulcskérdés. Megjegyzendő, hogy ez a probléma megalakulásunk óta, mint a saját árnyékunk követ bennünket.

 

Az elhangzott javaslat Baán Norbi személyére vonatkozóan jó, megyénk megválasztását támogatni fogja, de a lemondott elnökségi tag körüli helyzet a „MATASZ purparlés jellegére egy rosszul előkészített és kivitelezett választás következményeire emlékeztet. Legalább végre tanuljunk ezekből a „melléfogásokból”!