Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

KÖZÖSSÉGÉRT

Marcali, 2018. január 6.

A közösséget kell szolgálni! Meg kell becsülni az emberi értékeket és a közösséget kell szolgálni – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 6-án Marcaliban, a somogyi megyenapon tartott beszédében.

A miniszter a helyi művelődési házban elmondta: a somogyi emberek elkötelezettek a honvédelem ügye mellett, amit bizonyít, hogy nagy számban csatlakoztak az önkéntes tartalékos rendszerhez, ugyanakkor több alakulatnak is helyt adnak a megyei városok. Felidézte, 1498. január 6-án Ulászló király elsőként adományozott címer- és pecséthasználati jogot Somogy vármegyének. A Somogy Megyei Közgyűlés húsz éve döntött arról, hogy ezen a napon tartják a megyenapot.

Dr. Simicskó István kitért arra is, hogy a nyugati civilizáció, amely a kereszténységnek köszönheti a létezését, jelenleg lelki válságban van, mert a pragmatizmus vette át az irányítást. Ezzel megbomlott az egyensúly, és az emberek elfeledték, hogy Európa alapjának „kötőanyaga” a kereszténység. „Magyarországnak erős keresztény hite van, és az ország ismét számít, fenn van Európa térképén. Magyarországnak erős, határozott kiállása, véleménye és karaktere van” – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: ha a magyar emberek elveszítik a hitüket, akkor vele vész az önrendelkezés, illetve a szuverenitás is.

Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta: büszkének kell lenni a megye történelmi, kulturális és természeti értékeire, ugyanakkor bátor helytállással a jövőt kell építeni. A nyugodt építkezésnek pedig leginkább a biztonság nyújt alapot: jól vizsgáztak a somogyi rendőrök, illetve a katonák a migránsválság kezelésében, és megvédték a polgárokat, Magyarországot, valamint Európa határait. Az elnök jelezte: 2018 az építkezés és a fejlődés éve lesz Somogyban, amire méltán lehet büszke a közösség. A beszédeket követően elismeréseket adtak át a megye fejlődéséhez kiemelten hozzájáruló szakembereknek.