Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

ÜNNEPÉLYES KATONAI ESKÜ

Szentes, 2017. november 23.

2017. november 23-án Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában és a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság ülését megelőzően, a bizottság tagjai és a sajtó nyilvánossága előtt tett ünnepélyes katonai esküt Dr. Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott, és ezzel önkéntes tartalékos ezredesként csatlakozott a Magyar Honvédség tartalékos rendszeréhez.

Még 2016 novemberében, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának és a Magyar Honvédség vezetésének jelenlétében ismertette Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a tartalékos rendszer megújításának programját, és kérte fel a fővárosi és megyei kormánymegbízottakat az önkéntes tartalékos rendszerhez történő csatlakozásra.

A kormánymegbízottak tartalékos ezredesként szerelnek fel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állományába tartoznak, azon belül az adott megyében a tartalékos rendszer és a civil társadalom közötti összekötőként képviselik mindazon értékeket, amelyeket a haza védelme jelent. Figyelemmel kísérik és támogatják az adott megyében a tartalékos rendszer kiépítésének helyzetét, részt vesznek a részükre szervezett kiképzési és egyéb katonai programokon, valamint ellátják a fővárosi, illetve megyei védelmi bizottságok elnöki teendőit.

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott az elsők között jelentkezett az önkéntes tartalékos szolgálatra, majd a sikeres alkalmassági vizsgálatot követően 2017. augusztus 20-án Ópusztaszeren, a civil társadalom és a sajtó nyilvánossága előtt került sor a szerződéskötésére.

Az ezredesi rendfokozat jelzőt, úgynevezett parolit Antal László ezredes, a Megyei Védelmi Bizottság ülésének helyet adó MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka adta át az esküt tett kormánymegbízott részére, és ezen régi hagyomány szerint fogadta az ezredesek közé.