Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

LÁZADÁS

1917 – 2017

Fellázadtak az olasz katonák. Világháború a napilapok tükrében: 1917. szeptember 19-től 25-ig Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A „Kölnische Zeitung” levelezője olasz foglyok, közöttük tisztek vallomását közli. Eszerint a tizenegyedik Isonzo-csatában kilenc dandár föllázadt és sok tisztet és altisztet saját embereik agyonlőttek. Egy dandárt föl kellett oszlatni” – írja a Népszava az olasz katonák lázadásáról.

A napilap beszámol egy francia jelentésről, amely a német városok elleni légitámadásokról szól: „Röpülőink lelőttek tegnap négy német gépet és egy sárkányt. Egy hatodik ellenséges gépet elháritó ütegeink szedtek le. Végül hat más röpülőgép a német vonalak között zuhant le. Röpülőgépeink, amelyek igen sok utat tettek meg, 15.000 kilogram bombát dobtak le Stuttgartban levő telepekre, Colmar röpülőterére, Logelbach (?) anyagraktáraira, a Metztől délre levő katonai telepekre, Diedenhafen pályaudvarára, a Pueckingenben levő gyárra és Saarburg pályaudvarára.”

„Olasz lapjelentések szerint a hadiállapot Torinoban és más városokban még fönnáll. Nyolcvanezer munkás sztrájkol. Az utcai harcok alkalmával a gyalogság vonakodott a zavargók ellen föllépni. A tömeges letartóztatások egyre folynak” – tudósítja a napilap.

Bizakodó békehírekről számol be a Népszava„Semleges diplomáciai körök nem tartják kizártnak, hogy a téli háboru elmarad és hogy karácsony előtt béketárgyalások indulhatnak meg. A diplomáciai körök e véleménye egész független a stockholmi szocialista és berni békekongresszustól, amelyeknek nagyobb jelentőséget ezek a diplomáciai körök nem akarnak tulajdonitani. Komoly okaik vannak azonban azt remélni, hogy a minden oldalról elfogadható béke alapját a mértékadó tényezők már nagy vonásaiban megtalálták.”