Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

WEKERLE KORMÁNY

1917 2017. augusztus 25.

Wekerle Sándor a miniszterelnök Világháború a napilapok tükrében: 1917. augusztus 15-től 21-igSorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava is és a Pesti Hírlap is beszámol arról, hogy az új miniszterelnök Wekerle Sándor lett. Az előzményről is olvashatunk: „Gróf Esterházy Móric miniszterelnök augusztus első hetében terjesztette elő a királynak azt a kérést, hogy mentse fel a kormányzás ügyeinek további vitelétől, mert állandó gyöngélkedése lehetetlenné teszi, hogy munkáját ellássa. A király üdülést, hosszabb szabadságot ajánlott föl Esterházynak, aki azonban néhány nap múlva újból fölmentését kérte. (…) Uj miniszterelnököt adott a király Magyarországnak: Wekerle Sándort. A kormány iránya — mint azt előre megirtuk — maradt a régi, csak a miniszterelnök személye változott. Maga a király jelentette ezt ki koronatanácson. S az ország pártkülönbség nélkül nemcsak megnyugvással, hanem örömmel fogja fogadni a király választását.”

„10 fillér a rokkant katona gyermekének napi segélye. Nehogy valaki azt higgye, hogy sajtóhiba, betűvel is kiírjuk: tíz fillér hadisegélyt kap a rokkant gyermeke. Napi 10 fillérből kell megélnie! Ez az összeg minden, amit a rokkant hős gyermekinek juttatott a magyar osztályparlament. Ebből tartsa el gyermekét a rokkant katona. Ebből vásároljon gyermekének kenyeret, tejet, tojást, ebből vegyen cipőt, ruhát, ebből iskoláztassa gyermekét a rokkant katona (…)” – írja a Népszava címlapon.

Továbbolvasva a napilapot megtudhatjuk, hogy mi a helyzet a nyugati harctereken: „a szövetkezett ellenség erős támadásokat készít elő. — Rupprecht trónörökös hadcsoportja: a flandriai csatatéren a tűzharc változó erejű volt. A tengerparton és Yperntől északkeletre és keletre este ismét nagy hevességet ért el. Az ellenség erőszakos földerítései védelmi zónánk több szakaszán eredménytelenül omlottak össze. Westhocktól délkeletre az angolokat kivetettük egyes erdőrészletekből.”

„A pápa a hadviselő felekhez köriratot intézett a béke helyreállítása ügyében. A pápa ebben a köriratában megjelöli azokat a módozatokat is, amelyek szerint a harcban álló nemzetek érdekeit össze lehetne egyeztetni. Ajánlja a hadviselő feleknek Belgium, Szerbia és Románia helyreállítását. Legnehezebbnek tartja Elszász-Lotharingia, Trentino, Trieszt és Lengyelország ügyét. Egyébként javaslatának lényege az, hogy e vitás területek sorsáról békésen, nemzetközi konferencia útján határozzanak. Az olasz kormánynak a spanyol nagykövet közvetítésével adták át a jegyzéket” – olvasható a pápa körirata a Népszavában.