Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Elmenekült a cár?

1917 – 2017

Elmenekült a cár? Világháború a napilapok tükrében: 1917. július 18-től július 24-ig Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava az orosz események szenzációs fordulatáról ad hírt: „a nép állást foglalt az ideiglenes kormány ellen. Sok ezer főnyi fölfegyverzett tömeg járja be Pétervár utcáit. Egész ezredek vonulnak föl vörös zászlókkal, melyek ilyen fölirásokat viselnek: — Távozzon az ideiglenes kormány! — Minden hatalom legyen a munkástanácsé! Ez a forradalmi lépés az erőltetett galiciai offenziva eredménye.”

Angol repülőgépek bombáztak német katonai tárgyakat. „Tengerészeti röpülőgépek tegnap éjszaka több tonna bombát vetettek a zeebrüggei Solvaymüvekre, az ostendei vasuti csomópontra és kitérőhelyre, a middelkerkei kitérőhelyre és rakodóhelyekre, a teorouti vasuti csomópontra, valamint a lichterfeldei automobil tehervonatokra és vasuti kitérőhelyekre. Az összes röpülőgépek visszatértek” – olvasható a napilapban. Hozzáteszi: katonai kár nem történt.

A Pesti Hírlapból megtudhatjuk, hogy elmenekült a cár. „Tegnap itt olyan hirek voltak elterjedve, hogy a cárnak a hozzá hüen maradt tisztek segitségével sikerült automobilon elmenekülni és Finnországba vette utját, ahol egyelőre elrejtőzködött, hogy később az orosz határon át külföldre menjen. A szökésről a legpontosabb részleteket beszélik, amiből azt következtetik, hogy Pétervárott meglehetősen erős párt alakult abból a célból, hogy a cári uralmat visszaállitsa. Hivatalos helyen semmit sem tudnak ezekről a hirekről, amelyeket a legnagyobb tartózkodással kell fogadni.”

A tudósítást a www.honvedelem.hurportálról vettük át.