Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

RUZSA

2017. június 29. – július 2.

 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye és a Bundeswehr Közép Frankföldi vezetőségének együttműködési szerződése keretein belül, 10 éve egy igen élénk, gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a Csongrád megyei Rúzsa és a Közép Frankföldi Großhaslach-i település között. Az együttműködési szerződés alapján a Német Bajtársak kilenc fős küldöttsége látogatott megyénkbe, melynek tagja volt Reinhardt Gernandt t. őrnagy Úr a Közép Frankföldi vezetőség elnöke, így alkalmunk nyilt a legfontosabb kérdésekről röviden tájékoztatnunk egymást!

A gazdag program keretein belül a Német Bajtársak Katona Csaba t. tzls. klub elnök, Pálinkás Zoltán tzls, és Frank Kügler t. szkv. fogata a Vendégeket és helyezték el Őket a Frank vendégházban. A színes program keretein belül meglátogatták Röszkénél a migráns áradat megállítását célzó Schengeni fizikai határzárat, majd Zákányszéken egy terep lőtéren Csikesz Péter t. őrnagy kiváló szervezésében egy lövészeten vettek részt. Rúzsán a felu művelődési házában megtekintették a helyi tánccsoport foglalkozását, meghallgatták a Polgármester Asszony tájékoztatóját a településen folyó kulturális élet kérdéseiről.

Este a Frank Vendégházban egy bajtársi vacsorára került sor, mellyen részt vett Széles Ernő ny. dandártábornok a MATASZ Elnöke Nagy János ny. ezredes Úr a MATASZ Missziós tagozatának vezetője, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ Csongrád megyei elnöke és Pál Mihály t. őrnagy a MATASZ Szeged járási elnöke, valamint jelen volt Sánta Gizella Ruzsa polgármestere is.  A vacsora keretein belül került sor elismerések és az ajándékok kölcsöjnös átadására, melynek keretein belül Széles Ernő dd. tábornok Úr Kossuth Díszkardot adományozott Hans Rudelsbergel t. tizedes Úrnak Großhaslach Bundeschwer szervezete elnökének, és a MATASZ emlékérem arany fokozatát Reihardt Gernandt t. őrnagy Úrnak a Közép Frankföldi Tartalékosok elnökének.

A további program során a vendégek megtekintették a Keceli Haditechnikai parkot, majd este a Pamacs tanyán Szél János ny. alezredes Úr vendégeiként, egy vidám bajtársi estet szerveztek a vendéglátók. Vasárnap a hazautazás előtt a vendégek és vendéglátók értékelték közös tevékenységüket, melyet kölcsönösen kiemelkedően jónak értékelték

A találkozó lehetőséget adott a két megye vezetőjének személyes találkozójára is. Mindketten nagy megelégedettséggel vették tudomásul, hogy Großhaslach és Ruzsa települések kapcsolata egyre jobban fejlődik, messze túl nőtt a két tartalékos klub kapcsolatán, a két település széles körű társadalmi kapcsolatot alakított ki, mely egy jobban bővül és erősödik. A közös tevékenységet a jelen volt Széles tábornok Úr is gyümölcsözőnek, példaértékűnek tartotta, melyet irányában, módszerében is jónak, támogatásra érdemesnek ítélte. Külön kiemelte a helyi klub, a Polgármester és a megyei MATASSZ vezetőség kiemelkedően jó kapcsolatát, hasznos és értékes együttműködését. A rendezvény alkalmat adott a Zákányszéki Polgármesterrel volt megbeszélésre, ahol szóba került a helyi tartalékos klub megalakítása, tájékoztattuk, a területvédelmi tartalékos rendszer kialakításának részkérdéseiről és a homokhátsági, mórahalmi járási MATASZ vezetőség létrehozására, mely a megyei vezetőség egyik legrövidebb időn belül végzendő mozgalmi feladata lesz. Segítségét és közvetlen részvételét ígérte. A két vezetőség közötti együttműködést várhatóan érinteni fogja a Német Partner Elnök helyzete, aki elérte a felső korhatárt, és új Elnök választás várható a közeli jövőben, mely remélhetően nem fogja károsan befolyásolni az eddigi eredményes közös munkát.

Elismerésünket, köszönetünket fejezzük ki a munkában részvett, Német és Magyar Bajtársaknak, mindenek előtt Sánta Gizella Polgármester Asszonynak, Katona Csaba t. tzls, Pálinkás Zoltán tzls, Szél János ny. alezredes Úrnak, Szekeres János úrnak, Lőw Szabolcs Úrnak, Frank Kügler t. szkv. úrnak, értékes munkájukhoz további sok sikert, jó egészséget kívánunk!