Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

SZEMERE MKLÓS VETÉLKEDŐ

Budapest, 2020. február 19.

 „Az ő öröksége is példa arra, hogy az egészséges nemzettudat tevékeny törődéssé alakítható. Azzal, hogy ezt a házat megépítette, sok fiatalnak biztosított lehetőséget a sportlövészet gyakorlására, szellemi és fizikai felkészülést, tartást adva így nekik. Sportszerető emberként tekinthetünk rá, hiszen 1906-ban ő hozta be a judót is hazánkba. Őseink öröksége, valamint az állandó értékeink megerősítése közös feladatunk” – emlékeztetett Simicskó István, aki ismét hangsúlyozta, a hazafias és honvédelmi nevelés nem másokról, hanem magunkról szól.

„Egy jó hazafi sosem nacionalista, sohasem soviniszta. A hazafias nevelés során nem másokkal szemben határozzuk meg az identitásunkat, a cél egy jó értelemben vett patrióta gondolkodás kialakítása, amely tevékeny törődéssé alakítható. A Szemere Miklós Vetélkedő is a hazaszeretetről szól, arról, hogy a gyermekeinknek átadjuk azt az érzelmi, intellektuális kompetenciát, amelynek a segítségével minden korban, minden helyzetben tudnak kötődni szülőföldjükhöz”.

A Szemere Miklós Vetélkedőt az általános iskolák felső tagozatos diákjainak hirdették meg, szerda délelőtt indult el a vetélkedő weboldala, hiszen az első két forduló online zajlik. A szemereprogram.hu oldalon február 20-tól március 15-ig kell kitölteni a gyerekeknek az első kérdéssort (30 kérdésből áll), majd a továbbjutók március 31-ig válaszolhatnak az újabb kérdésekre.

„Elsősorban a nemzeti értékeinkről teszünk fel kérdéseket, a magyar irodalom, a történelem, a tudomány, a sport területéről, kiemelve a hungarikumokat és a nemzeti értéktárban szereplő értékeinket. Az a cél, hogy őseink, elődeink cselekedetei, tevékenységei egészséges tartást adjanak fiataljainknak, hogy ők egyenes derékkal tudjanak nekiindulni az élet kihívásainak, és persze lehetőség szerint gyarapítsák is ezt az értéktárat. A döntőt Budapesten rendezzük április 21-én, Szemere Miklós születésének napján, amikor a tervek szerint a szellemi vetélkedés mellett egy fizikai aktivitás, egy akadályverseny során is megmérethetik magukat a gyerekek” – fogalmazott Simicskó István.

A vetélkedő első három helyezettje értékes nyereményekben részesül (de a győztes diák teljes osztálya kirándulni is elmehet), és díjazzák a legtöbb diákot felkészítő pedagógust is.