Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

ALAPKIKÉPZÉS SZENTESEN

Szentes, 2020. január 22.

Folytatódott az alapkiképzés Szentesen. Tovább folytatódott az elmúlt héten megkezdődött alapkiképzés Szentesen. Az újoncok alaki kiképzésen és különféle elméleti foglalkozásokon vettek részt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

A kiképzendők a szolgálati szabályzat ismeretek foglalkozáson tájékoztatást kaptak – többek között – a katonai rendfokozatokról és az állománycsoportokról. Az egészségügyi foglalkozásokon pedig megtanulták, hogyan kell végtag-, csont- és ízületi sérüléseket rögzíteni, valamint ellátni, de emellett az újraélesztéssel és egyéb hasznos információkkal is bővítették ismereteiket. A híradó kiképzésen az egyes híradó eszközöket, azok használatát, továbbá a segélykérés, a jelentés és a híradó-forgalmazás szabályait sajátították el.

Az újoncok nagy része az ABV (atom, biológiai és vegyi) védelmi kiképzésen találkozott először a Magyar Honvédségben rendszeresített 93 mintájú vegyivédelmi felszereléssel, amelyet aztán magukra is öltöttek.

A mindenki által leginkább várt foglalkozáson a leendő katonák megismerkedtek a még rendszerben lévő fegyvereikkel, az AK-63/D gépkarabéllyal és a P9RC pisztollyal. A kiképzők bemutatták nekik a fegyverek főbb részeit, a szét- és összeszerelés rendjét, majd az újoncok maguk is begyakorolták a mozzanatokat.