Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

MAGYAR – SZERB KAPCSOLATOK 2019.11.

2019. 11. 08.

Magyarországra látogatott a szerb vezérkari főnök. Udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Milan Mojsilović vezérezredest. A szerb vezérkar főnöke Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka meghívására érkezett hazánkba.

 

A tárcavezető a találkozón elmondta, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok kiemelkedően jónak mondhatók, valamint a katonai együttműködés is folyamatosan erősödik a két ország között. Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a baráti összefogásra a jövőben is szükség van és keresni kell az együttműködés bővítési lehetőségeit. Egyetértettek abban, hogy ezt az építkezést, a kapcsolatok ápolását és mélyítését tovább kell folytatni. Milan Mojsilovic vezérezredes kiemelte, hogy ehhez a Magyar Honvédség korábbi vezetése erős alapokat tett le.

Szó esett az illegális migráció kezelésének lehetőségeiről, amely mindkét országot érinti. Ezen a téren a Nyugat-Balkán stratégiai fontosságú nemcsak Szerbia, hanem hazánk számára is, ezért a transzatlanti térség biztonsága és a NATO kohéziójának erősítése érdekében Magyarország a békeműveletekben a jelenlegi szinten kívánja fenntartani részévételét, amelyben Szerbia támogatására is számít.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a Magyarország és Szerbia között 2019 áprilisában aláírt katonai technikai megállapodás komoly segítséget jelent a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósításában.

Benkő Tibor megerősítette, hogy Magyarország továbbra is támogatja Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz, amely tovább erősítheti Közép-Európa biztonságát.

A tárgyaláson a közös hadgyakorlatokról, az UNFICYP missziós műveletek folytatásról, és az Ohioi Nemzeti Gárdában való további együttműködésről is egyeztettek a felek.