Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

A 63. évfordulóra emlékeztek

 

Budapest

 

Az 56-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára emlékeztek, a fővárosban, – a Stefánia Palota nagytermében – a Honvéd Kulturális Központban, az 1956. október 23-a alkalmából tartott, a honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek számára szervezett ünnepségen.

 

 

Az ünnepség a történelmi zászlók bevonulásával, majd a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. Az ünnepi szónok, Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára volt, aki elmondta: „Az 1956-os forradalom üzenete, hogy nincsen szabadság áldozat nélkül!”

 

 

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: „Az áldozat mellett a közösség szerepét is ki kell emelni a forradalom kapcsán. A civilek mellett a katonák is döntöttek, és végül kiálltak a hazájuk mellett – tette hozzá. Azok a rendkívüli napok felszakították a diktatúra szürke szövetét, amikor a magyar társadalom, különböző csoportjai, katonák és civilek, munkások és értelmiségiek úgy érezték, hogy egyetlen pillanatra maguk is beleszólhatnak a sorsukba. A forradalmárok az ország érdekeit képviselték a zsarnoksággal szemben, és mindent odaadtak, hogy rólunk, nélkülünk ne dönthessen senki más!”

 

 

„A forradalom tehát közösséget teremtett a katonák és a civilek között, és ez a közösség a társadalmi szervezetek és a védelmi szféra együttműködései, közös erőfeszítései – ha kell, áldozatai – egybeforrtak 1956 történetével” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzátette: erre az együttműködésre ma is szükség van. Rámutatott, hogy az ország biztonsági környezete nagyon változékony, és számos kihívást tartogat. Magyarország a NATO és az Európai Unió megbecsült tagja, de ezek a tények nem jelenthetnek kifogást a nemzeti hadsereg fejlesztésére, ami elengedhetetlen. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program arra szolgál, hogy rólunk, nélkülünk senki ne dönthessen!”

 

 

A rendezvényen átadták a társadalmi szervezetek jelenlévő képviselői számára Benkő Tibor honvédelmi miniszter elismeréseit.

 

 

A Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát kapta Hans Rudelsberger úr, a Bundeswehr Tartalékos Szövetsége (VdRBw) Beziksgruppe Mittelfranken (Közép Frankföld) Großhaslach település tartalékos szervezetének elnöke.

 

 

Hans Rudelsberger 2007. évben utazott, a Csongrád Megyei MATASZ Elnökség meghívására Magyarországra, Szegedre. Itt látogatott el Reinhard Gernandt őrnagy úrral közösen a Csongrád megyei Ruzsa községbe. Hathatós közreműködésével 2009. év nyarán került aláírásra, a két település tartalékos egyesületei között, egy együttműködi megállapodás. A kétoldalú együttműködés, azóta is rendszeresen, egymást tisztelve és becsülve folyik. Több színvonalas találkozóra, és rendezvényre került sor az óta. Jelenlegi tisztsége mellett, a települése önkormányzati képviselője is. Nagymértékben neki is köszönhető, hogy Ruzsa települése 2017. évben együttműködési megállapodást kötött, az általa képviselt német településsel. Tizenkét éve, idejét, energiáját nem kímélve dolgozik, a német – magyar kapcsolatokon. Fontosnak tartja a Magyar - Német tartalékosok szövetségeinek kapcsolatát, annak építését, továbbfejlesztését. A rendezvényre elkísérte felesége is, aki a hosszú évek alatt, mindenben támogatta férjét.

 

 

A rendezvényen átadásra kerültek még – a társadalmi szervezetek jelenlévő képviselői részére – a Maléter Pál-emlékplakettek, valamint egyéb tárgyjutalmak. Az elismerések átadását követően – egy kultúrműsor keretében – a Magyar Honvédség Művészegyüttese Kvartettjének előadásában örökzöld zenei műsort hallgattunk meg.

 

 

Az ünnepség állófogadással ért véget.