Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Ifjúsági honvédelmi akadályverseny Szegeden

 

 


Szeged, 2019. október 18.

A Magyar Tartalékosok Szövetségének Csongrád megyei szervezete „IV. Kombinált Haditorna” címmel Ifjúsági Honvédelmi Akadályversenyt szervezett – a Maros Menti Club, valamint a Délvidéki Aero Clubbal közösen – 2019. október 18-án a szegedi repülőtéren.

 

A verseny védnökének felkérték Dr. Juhász Tünde ömt. ezredes úrasszonyt, a Csongrád megyei tartalékos erők szemlélőjét, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnökét. A versenyt László Károly hő. ezredes, Kocsis István ömt. őrnagy és Csorba József t. hadnagy urak szervezték, illetve vezették le. A versenyre hét középiskolás csapat nevezett be.

 

A versenyre a 2019. évre tervezett éves program keretében került sor, melynek elsődleges célja volt, a középiskolai évfolyamok tanulói részére a honvédelmi ismeretek átadása, a fiatalok egészséges életmódra való nevelése, illetve a honvédelmi sportok iránti figyelem, valamint, a katonai pálya és az önkéntes tartalékos szolgálat iránti érdeklődés felkeltése.

 

A versenyt megtekintették, – a MATASZ Csongrád Megyei Szervezetével együttműködő, s ebben az időszakban éppen a megyében vendégeskedő, – Német Tartalékosok Szövetsége (VdRBw.) – Közép Frankföld Megyei elnökségének delegációja, Heinz Martin alezredes és Reinhard Gernandt őrnagy.

 

A sportrendezvény 2019. október 18-án reggel 08.00 órakor kezdődött a szegedi repülőtéren, ahová a középiskolás fiatalok beérkeztek. A versenyre érkező fiatalokat Kocsis István ömt. őrnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei alelnöke köszöntötte, majd nyitotta meg a rendezvényt.

 

Mivel a versenyre kizárólag csapatban lehetett nevezni, az előzetesen leadott öt fős csapatok jelentkezhettek a versenyre. A regisztrációt követően részletes tájékoztatást kaptak Csorba József tartalékos hadnagytól, a MATASZ Csongrád megyei alelnökétől, a verseny lefolyásáról, valamint a verseny során betartandó biztonsági és magatartási szabályokról, különös figyelemmel a lövészetre. Miután a versenyzők vállalták, hogy betartják a versenyszabályokat, elfogadva, hogy a szabályoktól való eltérés, a versenyből való kizárást vonhatja maga után, a verseny elindult.

 

A rajtot követően – az első állomáson – az ott elhelyezett ládát (kb. 10kg) a versenyzőknek, a 20 méternyi távolságra elhelyezett zászlót megkerülve kellett a ládát visszatennie az eredeti helyére. A ládát a csapat tagjai közül 2 embernek kellett eljuttatnia az adott pontra.

 

A következő állomáson, a 15 m távolságra elhelyezett 1m átmérőjű körbe, – amely méterenként növekedett 3 m-ig – kellett 1 próbadobást követően 3 gyakorló kézigránátot bedobni.

 

A harmadik állomáson, szlalomozva kellett futniuk a versenyzőknek a leszúrt cölöpök között úgy, hogy a cölöpöket a testükkel nem érinthették.

 

A negyedik állomáson, légpuskával való lövés volt a feladat, bukó célra. A 15m távolságra elhelyezett bukócélt kellett eltalálni. A testhelyzet lehetett: álló, fekvő, vagy térdelő.

 

Az ötödik és hatodik állomáson is lövészet volt a feladat. Légpisztollyal, valamint airsoft puskával kellett lőni PET palackra.

 

Az idő kifogástalan volt, az évszakhoz képest meleg időben és jó hangulatban folyt a verseny, ahol az alábbi eredmények születtek:

 

Egyéni összetett versenyben:

 

I. helyezett: Elek Albert (Móraváros versenyzője)

 

II. helyezett: Fodor Béla (Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium versenyzője)

 

III. helyezett: Megyeri Soma (Móraváros versenyzője)

 

Csapat összetett versenyben:

 

I. helyezett: Csonka Srácok I. csapata (Szegedi Szakképzési Centrum Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola, felkészítő tanár: Türk Balázs)

 

A csapat tagjai voltak: Domokos Dávid, Ábrahám Tandari László, Lukic Martin, Polyák Valentin, Motzwickler Marcell

 

II. helyezett: Móraváros (Szegedi Szakképzési Centrum, Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskola, felkészítő tanár: Fercsak Norbert)

 

A csapat tagjai voltak: Megyeri Soma, Szűcs Vivien, Kristóf Csaba Roland, Elek Albert,

 

Jancsik Dávid

 

III. helyezett: Csonka lányok I. csapata (Szegedi Szakképzési Centrum Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola, felkészítő tanár: Türk Balázs)

 

A csapat tagjai voltak: Dóci Ivett, Bura Alexandra, Magyar Viktória, Papdi Linda, Ocskó Kata. (Ocskó Kata kapta a legjobb női versenyző különdíját is.)

 

A versenyen való részvétel, illetve a nevezés, díjmentes volt. A verseny csapatverseny volt, ahol az egyéni és csapat helyezettek oklevelet, érmet, és a felajánlott díjakat kapták a verseny támogatóitól. A versenydíjakat, – Dr. Juhász Tünde ömt. ezredes asszony megbízásából – a  Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Mikecz Péter adta át. Ajándékkönyvet kaptak, – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör felajánlása alapján – a versenyzőket felkészítő tanárok is. A verseny zárszavát Dávid István nyugalmazott mérnök alezredes, a MATASZ Csongrád megyei elnöke mondta. Külön köszönet illeti mindazokat a MATASZ tagokat, akik munkájukkal hozzájárultak a verseny sikeres lebonyolításához.