Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Projektnap a Móravárosi Szakgimnáziumban

 

Szeged, 2019. október 25.

 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete tevékenységébe nyerhettek betekintést, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai péntek délelőtt. 2019. október 25-én pénteken ugyanis, „Rend a lelke mindennek” címmel Projektnapot tartott az intézmény, amelyre meghívást kapott a MATASZ Csongrád Megyei vezetősége is.

 

 

A meghívás előzménye az volt, hogy a Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai részt vettek, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Csongrád megyei szervezete „IV. Kombinált Haditorna” címmel 2019. október 18.-án a szegedi repülőtéren megrendezett, Ifjúsági Honvédelmi Akadályversenyén, ahol a csapatuk, – az összetett versenyben – az előkelő II. helyezést érte el. A versenyzőket felkészítő tanár, ott volt azon a megbeszélésen, ahol Kocsis István ömt. őrnagy, és Csorba József t. hadnagy alelnök urak tárgyaltak az iskola vezetőivel, egy, – a jövőben az iskolában létrehozandó – MATASZ Ifjúsági Tagozat megalakításáról, s itt hívták meg az iskola versenycsapatát a haditornára. A megbeszélés alkalmát ragadta meg Krämmer Erika, az intézmény igazgatóhelyettese, hogy meghívja a megyei tartalékosok képviselőit a Projektnapra.

 

 

A nap folyamán két csoportra bontották a diákokat. Az edzőteremben, az előadás megnyitóján, Dávid István ny. mérnök alezredes, – a MATASZ Csongrád megyei elnöke – tartott rövid tájékoztatót a szervezet tevékenységéről, illetve mutatta be Csorba József t. hadnagy urat, a következő előadót.

 

 

„Motoros és vitorlázó repülés”, valamint „Sportejtőernyőzés” címmel, Csorba József t. hadnagy úr tartott előadást. Az előadás során levetítésre került egy kisfilm, amely röviden bemutatta a motoros és vitorlázó repülés technikáját, majd beszélt a sport, és a hadi ejtőernyőzésről.

 

 

A nap programjai, főleg a gyakorlati és kézzelfogható dolgokra fókuszáltak, amelyeket az iskola aulájában nézhettek meg az érdeklődők. A fiatalok láthatták azt is, milyen fegyverek voltak korábban a hadseregben, s a kiállított fegyvereket kézbe is vehették. László Károly hö. ezredes és Dávid István ny. alezredes mutatták be a kiállított fegyvereket és válaszoltak a diákok által feltett kérdésekre.

 

 

A Délvidéki Aero Klub 1930. részéről jelen lévő Stuber Rajmund, – aki maga is a MATASZ tagja – mutatta be az ejtőernyős sport ma használatos eszközeit a diákoknak.

 

 

A kiállító asztalon lévő tájékoztató- és belépési nyomtatványok is fogytak, mert sokakat érdekelt a szervezetünkben folyó munka, illetve azok a sport és kulturális programok, amelyre MATASZ tagként bizton számíthatnak.

 

 

A nap végére tíz kitöltött belépési nyilatkozatot számolt össze Dávid alezredes, de voltak, akik elvitték a MATASZ szórólapot magukkal, a belépési nyilatkozattal együtt azzal, hogy a barátjuk is be akar lépni, csak a repülős-ejtőernyős programra ment át az edzőterembe. A jelentkezők között akadt egy bátor lány is, aki katonacsaládban él, és tervezi, hogy a szülei hivatását szeretné életcélul választani.

 


 

A program egy korábbi kezdeményezés során jött létre, amelyet már több éve megrendez az intézmény. A rendezvény célja, hogy megtapasztalhassák a fiatalok, milyen komoly a tevékenység folyik a különböző közfeladatot ellátó szervezetekben, s hogy mennyire elengedhetetlen a feladat-végrehajtásban a csapatösszetartás.