Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

MATASZ-LÖVÉSZET RUZSÁN

 

Ruzsa, 2019. október 5.

 

Lövészversenyt szervezett 2019. október 05-én Ruzsa községben a helyi MATASZ szervezet és a Körzeti Szabadidő Sportegyesület. A versenyen – a helyi és a vendég versenyzőkön kívül – részt vettek a környező települések (Ruzsa, Röszke és Bordány) szervezeteinek tagjai is. A verseny vezetését – lövészetvezetőként – Andrássy Árpád, a Csongrád Megyei SLSZ főtitkára és Pernyész Csaba végezte.

 

A verseny ünnepélyes megnyitóján – amelyen Dávid István nyugalmazott mérnök alezredes, a Csongrád megyei MATASZ elnöke is részt vett – Szögi Imre, a Körzeti Szabadidő Központ elnöke elmondta: „Az egyesület az éves programterv szerint, szervezi és bonyolítja le rendezvényeit, amelyek között előkelő helyet foglalnak el, az éves szinten megszervezett lövészversenyek. Az egyesület, – megalakulása óta, a honvédelmi hagyományok megőrzésén, a katonaélet megismertetésén át, a különféle fegyveres sportágakban való lehetőségek biztosításán keresztül – egyre gazdagodó sporttevékenységet folytat és biztosít tagjainak.” Mindezek mellett, rendszeres résztvevői és szereplői a környező települések hagyományőrző, sport és kulturális rendezvényeinek. „Célunk továbbra is, mondta a honvédelmi sportokat szerető, a hivatásos és a tartalékos katonai szolgálat után érdeklődő fiatalok összefogása, s részükre a szervezett keretek közötti sportolás lehetőségének biztosítása. A lövészsport, egyre népszerűbb a környező települések fiataljai körében, amelyre bizonyíték a mostani versenyre jelentkező fiatalok nagy száma is.”

 

A verseny ünnepélyes megnyitóját követően, a résztvevők a versenybíróságnál, – a regisztrációt követően – átvették a lőlapokat, s megkezdték a versenyt. A kiskaliberű puskával és pisztollyal végrehajtandó lövészversenyre, három település, közel harminc versenyzője jelentkezett. A lövéshez készülő versenyző 5 gyakorló lövési lehetőséget kapott, hogy ellenőrizze, a fegyver és a pálya adottságából következő esetleges eltéréseket, s a mesterien alkalmazott célzási korrekcióval, javíthasson találati arányán.

 

A kiadott lőlapokat, s azok eredményeit, – amelyet átlőve – a versenybíróságnál leadva lehetett hitelesíteni, az értékelést követően az eredménylapon rögzítettek. Több mint huszonöten jelentkeztek a cél leküzdésére, de sokukat a családtagok, ismerősök is elkísértek, hiszen ezek a versenynapok – elsősorban a helyi MATASZ egyesület tagjainak – egyféle közösségi alkalmat is jelentenek. 

 

A versenyzők, egymást követve mentek ki a lőálláshoz és tértek vissza a lőlapokkal. A szervezők biztosították a verseny lebonyolításához szükséges fegyvereket és lőszert. A versenyen való részvétel díjmentes volt.

 

A verseny végére sok jó, – közöttük néhány kiváló – eredmény is született.

 

 

 

Az eredmények, 0.22 kispuska – egyéni férfi – versenyszámban:

 

  I. helyezett – László Gábor

 

 II. helyezett – Dobó Gergő

 

III. helyezett – Katona Csaba

 

 

 

Az eredmények, 0.22 kispuska – egyéni női – versenyszámban:

 

  I. helyezett – Pipicz Evelin

 

 II. helyezett – Zádori Lajosné

 

III. helyezett – Fóhsz Andrea

 

 

 

Az eredmények, 0.22 pisztoly – egyéni férfi – versenyszámban:

 

  I. helyezett – Bartók Csaba

 

 II. helyezett – Andrássy Árpád

 

III. helyezett – Urbán István

 

 

 

Az eredmények, 0.22 kispuska – csapat – versenyszámban:

 

  I. helyezett – Röszke II. lövész csapata

 

 II. helyezett – Ruzsa lövész csapata

 

III. helyezett – Bordány lövész csapata

 

A 0.22 pisztoly – egyéni női – versenyszámban, eredményt nem hirdettek, de 84 pontszámmal a MATASZ Röszke elnöke, Friedrich Irénke, lett volna az első.

 

Amíg a verseny folyt, már rotyogott a bográcsban, – az ilyenkor szokásos – finom őzpörkölt, amelyet nem sokkal az ünnepélyes eredményhirdetés után, baráti körben, jó ízűen a versenyen résztvevők el is fogyasztottak.