Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Magyarok Országos Gyűlése

 

Ópusztaszer 2019. augusztus 2-4.

 

Öt év szünet után, az idén augusztus 2-4. között – hetedik alkalommal – rendezték meg, a Magyarok Országos Gyűlését (MOGY) Ópusztaszeren. Az országos rendezvény központi témája ez évben, a nemzeti összetartozás, és azon belül, a külhoni magyar gyermekek megsegítése, támogatása volt.

 

A találkozó főszervezője 2019. évben, az Országos Baranta Szövetség volt, amely a hagyományos magyar harcművészet (a „baranta”) és a magyar kultúra egyéb területeinek népszerűsítésére jött létre. A rendezvény fő eseménye a több száz „barantás” és hagyományőrző részvételével lezajló úgynevezett történelmi élőkép volt, amely megjelenítette a magyar jelen és jövő legfontosabb kulcskérdéseit. A rendezvényen résztvevő civil és hagyományőrző szervezetek kiállításai és programjai között, a Nemzetőrök kiállítása szolgált sok érdekességgel. A nemzetőrök között sok a MATASZ-tag.

 

A rendezvény programjait napközben szabadegyetemi előadások és szabadtéri szórakoztató programok jellemezték, este pedig színpadi koncertek és táncházak alkották.

 

A gazdag programok, mint a Honfoglalás kiállítás, Szer monostora és települése, Államalapítás, Promenád 1896, „Ilyet nem látott a Kárpát…” – Így készült a Feszty-körkép, Multimédiás játszótér, „Vár állott, most kőhalom” – Várak és a csaták a középkori Magyarországon, Őseink arcai, a Csengelei kunok ura és népe, „Kincsek a földből” – Régészet és numizmatika, a szegedi paprika gyártásának története szerepelt a főbb programok között. Ez mellett látható volt, Feszty Árpád “A magyarok bejövetele” c. monumentális körképfestménye is. Természetesen ez mellett, látogathatóak voltak a központi kiállítások is, mint a Skanzen és Nomád Park, ahol egymást követték a különböző programok.

 

A sok kiskereskedő által eladásra kínált portékákra jellemző volt, hogy a magyar kézműipar remekeit sorakoztatták fel. Itt volt az ország legnagyobb kézműves vására. Szinte minden iparág képviseltette magát. A szervezők kiemelten figyeltek arra, hogy a látogatók, a magyar termelők, magyar minőségi áruit találják meg itt. Akik mézet, szörpöt, lekvárt, vagy lószőrből, bőrből és nemezből készült terméket keresett, itt bőven válogathattak. A kiskereskedők mellett, a vendéglátó-ipari szolgáltatások sokszínűsége volt a jellemző.

 

Szoboravatás is volt szombaton, mert ekkor avatták fel azt a szoborcsoportot, amely a honfoglaló őseink vezéreit ábrázolják. Ezzel a szoborcsoporttal Árpádnak és vezéreinek állítottak örök emléket a Nemzeti Történeti Emlékparkban, az első magyar Kárpát medencei országgyűlés tiszteletére.

 

Az esemény legnagyobb attrakciója a történelmi élőkép volt, ahol 1300-an elevenítették fel történelmünk legfontosabb eseményeit. Egy, a puszta közepén felállított vár volt ugyanis a helyszíne, a háromnapos rendezvény egyik legnagyobb eseményének, a történelmi élőképnek. Ez történelmünk eseményeiből összeállított csatajelenetek sorozata volt, amely a honfoglalástól az 1848-49-es forradalom és szabadságharc koráig ölelte fel a magyar történelem és kultúra legfontosabb állomásait. Szombat délutáni közös tevékenységükkel hőseinkre emlékeztek az ország és Kárpátalja minden részéről érkezett hagyományőrzők. Összesen 1200 önkéntes építette fel a díszletet, míg a csatákban 1000 felnőtt és 300 gyermek vett részt, közel 300 lovas vágtatott a vár körül és körülbelül ezer íjász lőtt egyszerre, felelevenítette a múltat mintegy két órán keresztül.