Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

RÖSZKEI FALUNAP - 2019.

 2019. augusztus 2-4.

 Az idén is megrendezésre került Röszkén, – a Falunap keretében, kiemelt rendezvényként – a XXV. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Verseny. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Vezetőségét, a helyi MATASZ elnök Friedrich Irén tartalékos főtörzsőrmester asszony hívta meg, az egész napos rendezvényre.

 A gazdag kulturális és szabadidős programokat kínáló rendezvény fő attrakciója – ez évben is – a XXV. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Verseny volt, ahol a Polgármesteri Hivatal kondérjain kívül, szinte minden civil szervezet bográcsában rotyogott, a finomabbnál finomabb töltött káposzta. Színes és változatos kulturális és szórakoztató programok között válogathattak azok, akik a hétvégén ellátogattak Röszkére.

 Pénteken, a Nemzetközi Néptánc Fesztiválon fellépő országok táncosai, – közöttük Magyarország, Románia, Lettország, Csehország, Litvánia, Portugália és Lengyelország – szórakoztatták az érdeklődőket. Szombaton, 2019. augusztus 3-án, a XXV. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Versenyen résztvevőké volt a főszerep. Amíg ők főztek, Meghívásos Baráti Fogathajtó Rendezvény zajlott, amit a fogatosok felvonulása követett Röszke utcáin.

 Délben zsűrizték a versenyzők töltött káposztáit. Az ünnepi ebédet megelőzően üdvözölte a meghívott társtelepülések polgármestereit, az egybegyűlt vendégeket, valamint a testvértelepülések képviselőit, Borbásné Márki Márta Röszke polgármestere. Az ünnepi ebédet követően kapott szót, Dávid István ny. mérnök alezredes, a MATASZ Csongrád megyei elnöke, hogy a helyi MATASZ elnök, – Friedrich Irén tartalékos főtörzsőrmester asszony – munkáját méltassa, s neki a „Magyar Tartalékosokért Emlékérem” bronz fokozatát átadja.

 A délután további részében a gyermekeknek kedveskedtek a rendezők, mert volt játszóház, ugráló-vár, arcfestés, kézműves sátor és egy sor játékos vetélkedő. Lehetett a település utcáin sétakocsizni, s a sporttelepen maradók a Phoenix Fitness Sportegyesület bemutatóját tekinthették meg. Ezt követően, operett és musical slágereket hallgathattak, neves előadóművészektől, illetve az Akropolis Táncszínház előadását láthatták. A napot Matyi és a Hegedűs, valamint a Kállay Saunders feat. The Middletonz koncertje, valamint utcabál, a Kosava Zenekarral zárta.