Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

HŐSKÉPZÉS

46. ÖTT Zászlóaljnál

2018-ban indította el Hősképzés nevű programját az Országos Mentőszolgálat, amelynek keretében minden megyeszékhelyen havonta egyszer várják azokat, akik szeretnék elsajátítani az életmentéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket

.

Az elméleti és gyakorlati tudás bárki által alkalmazható a mindennapok során. Az elmúlt időszakban számtalan esetben megtörtént, hogy tartalékos katona éppen a kiképzésen tanultaknak köszönhetően mentette meg az utcán bajba jutott embertársa életét vagy nyújtott A program keretében az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj aktív és tartalékos katonái ja szegedi mentőállomáson vettek részt az OMSZ újraélesztési foglalkozásán.

A Magyar Honvédség tartalékos katonáinak felkészítésében is fontos szerepet játszanak az egészségügyi ismeretek, az ön- és kölcsönös elsősegélynyújtás, valamint a harctéri életmentés elsajátítása, hiszen ez elsősegélyt.

A Hősképzés program foglalkozásán részt vevő katonák az OMSZ szakembereinek irányításával a teljes folyamatot gyakorolták, kezdve az esemény észlelésétől a mellkaskompresszión át a beteg stabilizálásáig. A gyakorlati végrehajtást a felnőtt és gyermek újraélesztési babák tették életszerűvé. A résztvevők elmondták: nagyon hasznosnak érzik a foglalkozáson tanultakat, és büszkék arra, hogy az ismeretek birtokában, szükség esetén képesek lesznek az azonnali segítségnyújtásra, életek mentésére.

A szakemberek szerint Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, hirtelen szívhalál történik, ebből 7 ezer eset az utcán, közterületen következik be. Az azonnal megkezdett újraélesztéssel és - ha rendelkezésre áll - defibrillátor használatával a bajba jutottak 60 százaléka megmenthető lenne. A képzési program célja, hogy az ilyen váratlan helyzetekben ne csak a szakemberek, hanem minél több „átlagember” is képes legyen az azonnali, magabiztos és szakszerű újraélesztésre, segítségnyújtásra. A képzésen elmondták, hogy 2017-óta működik az OMSZ Szív City elnevezésű mobil applikációja, amely a bajbajutott személy 500 méteres körzetében képes riasztani a segítségnyújtókat. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy ilyen helyzetekben a túlélés záloga az azonnal megkezdett újraélesztés, amelyet némi gyakorlással bárki elsajátíthat.