Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Parancsnokváltás az MH Béketámogató Kiképző Központban

Szolnok, 2019. június 21.

Ünnepi állománygyűlésen vette át megbízott parancsnokként a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ csapatzászlaját június 21-én, pénteken Rédei Róbert alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese. Elődje, Drót László ezredes a jövő hónaptól négy évig az amerikai Norfolkban, az MH Nemzeti Összekötő Képviselet vezetőjeként folytatja katonai pályafutását.

Ünnepélyes keretek között búcsúzott kollégáitól Drót László ezredes, és adta át az MH Béketámogató Kiképző Központ vezetését Rédei Róbert alezredesnek, az alakulat korábbi parancsnokhelyettesének. Az állománygyűlésen Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka köszönte meg a távozó parancsnoknak és kollégáinak az elmúlt években végzett munkát, és hasonlóan eredményes feladatvégrehajtást kívánt a jövőben Rédei alezredesnek is. A kiképző központ állományának pedig elvárásként fogalmazta meg, hogy szakmai tudásuk legjavát adva támogassák az új, megbízott parancsnok munkáját.

Drót László ezredes köszönetet mondott a központ minden dolgozójának, a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok és társ fegyveres testületek tagjainak a közel hároméves közös munkáért, az érintettektől kapott támogatásért. Elköszönő beszédében hangsúlyozta: „Óriási megtiszteltetés volt részemre, hogy a Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka lehettem. Büszke vagyok az eredményeinkre. Közösen elért sikereinket lehetetlen felsorolni, de a legjelentősebbet mindenképp ki kell emelnünk: az elmúlt évben sikerült elérnünk, hogy ugyanannyi nemzetközi rendezvény tartottunk, mint amennyi nemzetit. Kiképzőközpontunk történetében ilyen korábban még sosem fordult elő” – mondta a távozó parancsnok.

Rédei Róbert alezredes válaszbeszédében megköszönte a korábbi parancsnokaitól - Apáti Zoltán dandártábornok és Drót László ezredes - és tapasztalt kollégáitól az elmúlt években kapott támogatást, majd kijelentette: legfontosabb feladatának az elmúlt években végzett magas színvonalú, fegyelmezett szakmai munka folytatását tekinti.

Huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Drót László ezredesnek. Baráth István dandártábornok ugyancsak emléktárggyal köszönte meg Nagy László törzszászlós eddigi munkáját. A kiképzőközpont vezénylőzászlósa ugyanis szintén távozik az alakulattól: július 1-jétől négy évig a németországi Oberammergauban lévő NATO iskolába vezényelték tanfolyamigazgatói beosztásba.

Miután az ünnepi állománygyűlés zárásaként Drót ezredes felszögelte névtábláját a korábbi parancsnokokra emlékeztető fokos nyelére, a kiképzőközpont munkatársai is elköszöntek a távozó parancsnoktól és vezénylőzászlóstól. A rendezvény hivatalos forgatókönyvétől alaposan eltérve, rendhagyó módon, két hatalmas meglepetés-tortával köszönték meg az együtt töltött éveket. A tortákat Drót ezredes és Nagy törzszászlós vágták fel. Az első szeletet a 15 évvel ezelőtt megalakított kiképzőközpont egykori elöljárójának, az akkori MH 1. Könnyű Vegyes Ezred volt parancsnokának, Keresztúri László nyugállományú ezredesnek nyújtották át.

Drót ezredes Úr kiváló ismerője, segítője, együttműködő partnere volt megyénkben teljesített parancsnoki szolgálata idején. Minden lehetséges segítséget, támogatást meg adott a MATASZ megyei vezetőségének, amire törvényes lehetősége meg volt, minden jelentősebb rendezvényen személyesen részt vett, őszinte véleményt, tanácsokat mondott, egy szóval élvezet volt Vele együtt dolgozni! Tanulmányaihoz további sok sikert, jó egészséget, magán életében nagyon sok boldogságot kívánunk!