Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Kulcsfontosságú Európa biztonsága!

2019. június 17.

Az EU Globális Stratégia (EUGS) 2016-os megjelenése óta jelentős előrelépés történt az európai védelmi együttműködés elmélyítése terén. Az elmúlt időszakról szóló harmadik főképviselői jelentés megvitatására június 17-én Luxemburgban került sor, melyen a Külgazdasági és Külügyminisztériumot Szijjártó Péter miniszter, a honvédelmi tárcát Szabó István honvédelmi államtitkár képviselte.

A külügyi és védelmi miniszterek együttes ülésén áttekintették az EU közös kül- és biztonságpolitika területén felmutatható eredményeket, illetve az előttünk álló főbb prioritásokat és további konkrét lépéseket. A résztvevők megállapították, hogy továbbra is releváns a stratégia és az abban lefektetett öt prioritás: az EU biztonsága, az állami és társadalmi ellenálló képesség, a válságok integrált megközelítése, a regionális együttműködési formák megerősítése és a globális kormányzás. A gyakorlati kivitelezés terén is sikereket könyvelhet el az unió, de tovább kell folytatni az EU globális szerepének erősítését.

Egyetértés volt abban, hogy továbbra is nagy hangsúlyt kell helyezni a globális kormányzás előmozdítására, a multilateralizmus fenntarthatóságának támogatására, a partnerországokkal és nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködés hatékonyságának növelésére, az EU szomszédságpolitikájára, illetve a partnerországok ellenálló képességének erősítésére. A stratégiai kommunikáció és a dezinformáció elleni küzdelem is kiemelt figyelmet kapott.

A védelem terén elindított kezdeményezések koherens és eredményorientált végrehajtását folytatni kell, csakúgy, mint a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés további mélyítését.

Sikertelen lesz globálisan az Európai Unió, amennyiben „nem hajt végre hajtűkanyart migrációs politikájában”, ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége - jelentette ki Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében.

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az ülésen főleg a közös kül- és biztonságpolitika hatékonyabbá tételéről és az EU globális stratégiájáról volt szó. Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a migrációs folyamatok menedzselése helyett azok megállítására lenne szükség, ellen kell állni minden olyan nyomásnak, amely Európa bevándorlókkal való elárasztásával járna.

Sérelmezte emellett, hogy rendkívül lassan halad a szabadkereskedelmi szerződések megkötése több fontos világgazdasági szereplővel, ami az uniós versenyképesség romlásával jár. Úgy vélekedett, hogy a különböző „szocialista típusú gazdasági javaslatok”, például az adóharmonizációról és az adósság-közösségiesítésről szóló tervezetek elfogadása is akadályozná a versenyképesség erősödését. „Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban, ezért ellenük vagyunk. Mi sokat éltünk szocialista diktatúrában, és nem kívánjuk azt vissza” - fogalmazott.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az EU „külső és belső kioktatásai” nem vezetnek együttműködéshez vagy partnerséghez, így amennyiben ezek tovább folytatódnak, a kontinens sem versenyképes, sem biztonságos nem lesz. „Előbb-utóbb mindenkinek elege lesz abból, hogy Brüsszelből akarják megmondani, ki hogyan éljen a világ távoli pontjain” - húzta alá.

Szijjártó végül szólt azon törekvésekről is, amelyek szerint az uniós tagállamoknak át kellene térniük a minősített többségi döntéshozatalra a külpolitika terén. Mint mondta, ezt a magyar kormány minden létező fórumon ellenezni fogja, s ezzel nincs egyedül, mivel az egyhangú szavazás elengedhetetlen az európai egység érdekében.

Hozzátette, Brüsszel számos esetben kettős mércét alkalmaz a harmadik országokkal, például Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, ugyanis éppen azok az államok kötik a legnagyobb üzleteket velük, amelyek a leghangosabban bírálják őket, illetve azokat, akik nem kritizálják előbbieket elég hangosan.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az amerikai Magnyitszkij-törvény uniós változatának bevezetése „lopakodó módja” lenne a többségi döntéshozatal megteremtésének. Az EU-nak inkább a párbeszédre, konstruktivitásra kellene helyeznie a hangsúlyt, különösen mivel az ilyen szankciós rezsimek nagy része alapvetően sikertelen volt.

Szijjártó Péter a külügyminiszteri ülés alkalmából kétoldalú tárgyalást folytatott holland és osztrák kollégájával.