Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

V-4 MINISZTERI TALÁLKOZÓ

Pöstyén, 2019. június 10.

A V4-ek védelmi minisztereinek találkozója Szlovákiában. Az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha erős tagállamok alkotják - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter június 10-én, a Visegrádi Együttműködés védelmi vezetőinek találkozóján, a szlovákiai Pöstyénben.

Pöstyénben találkoztak a V4-es tagországok, azaz Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország védelmi vezetői hétfőn. A megbeszélésen - amelyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Peter Gajdoš szlovák, Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, valamint Tomasz Zdzikot lengyel államtitkár vett részt - elsőként a június 30-án záruló szlovák elnökség tevékenységét értékelték. Elhangzott: az elért eredmények azt mutatják, hogy a V4 EU harccsoport (V4 EU BG) közös tevékenysége a szlovák elnökség alatt kiemelkedőnek tekinthető.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a megbeszélésen a harccsoport felkészülését a 2019 második félévi készenléti szolgálatra sikeresnek értékelték, s a jövőt tekintve fontos eredménynek tartja a megállapodást a harccsoport 2023-as újbóli felállításáról. „A mögöttünk álló egy év is bizonyítja, hogy a V4 sikeres és egyre növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség, amely a védelmi együttműködés terén is egyre sikeresebb. Szükség van erre, hiszen az utóbbi időben egyre inkább felértékelődött Európa biztonsága, a térség stabilitása. Magyarország számára ez az együttműködés kiemelt prioritással bír” – mondta a honvédelmi miniszter.

A munkaülést követően a V4-ek védelmi miniszterei a Közép-Európai Védelmi Együttműködésben (CEDC) érintett tagországok - Horvátország, Szlovénia, és Ausztria - védelmi vezetőivel folytattak megbeszélést. A magyar tárcavezető az együttműködés kapcsán rámutatott: az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha erős tagállamok alkotják, ezért szükséges a közös képességek további fejlesztése. Mint mondta, abban is mindannyian egyetértettek, hogy a NATO-nak nem csak a keleti, hanem a déli kihívásokkal is szembe kell néznie. „A Közép-Európai Védelmi Együttműködésben Magyarország meghatározó partnerként kíván jelen lenni. Ennek kézzelfogható bizonyítéka a COOPSEC 2019 migrációs válságkezelési gyakorlat, amelyet ez év októberében Magyarország rendez meg tizenöt ország részvételével. A gyakorlat során rendőri és katonai erők gyakorolják a migrációs válsághelyzet elleni koordinált fellépést” – közölte Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter a készenlét és a reagálási képesség kapcsán azt is elmondta: a védelmi együttműködés elmélyítése tekintetében kiemelt fontosságú a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztályparancsnokság mielőbbi létrehozása.

A megbeszélések kapcsán Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter, a V4 elnöksége részéről is sikeresnek értékelte az együttműködést, rámutatva az EU BG egyre kiemeltebb szerepére. „Erőnk az egységünkben rejlik” – mondta, hozzátéve, hogy a V4 tagországok egyre szélesítik, sőt újabb európai országokkal keresik a kooperációs lehetőségeket.

A munkaülésen a miniszterek végül a július 1-jén induló cseh V4-elnökség programjáról hallgattak meg tájékoztatót. Elhangzott: a cseh elnökség a V4-ek együttműködésének elmélyítésével, valamint az EU BG továbbfejlesztésének kérdésével szeretne kiemelten foglalkozni.

A Közép-Európai Védelmi Együttműködés tekintetében valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy jelenleg a legnagyobb kihívást a Nyugat-Balkán törékeny békéjének megőrzése, s a délről fenyegető migrációs válsághelyzet kialakulásának lehetősége jelenti.