Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

KOZARA

Magyarország, 2019, június 5.

„Olyan jó vendégek leszünk, mint amilyen jó vendéglátók önök”. Közel egy hetet töltenek el Magyarországon a Szerb Folyami Flottilla parancsnokának vezetésével a Szerb Katonai Akadémia kadétjai.

A Kozara szerb hadihajóval érkező, több mint hatvan főből álló csoportot Bagi Szilárd alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) parancsnok helyettese fogadta Mohácsnál. A zászlóshajó június 5-én érkezett meg az MH Hadikikötőbe, ahol a Szerb Köztársaság Budapesti Nagykövetségének véderő attaséja is megtisztelte jelenlétével a találkozót.

A Duna Országház előtti szakaszán haladó hadihajó teljes legénysége tisztelgett a közelmúltban a folyón történt hajókatasztrófa áldozatai előtt, nem sokkal később pedig Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka fogadta őket Újpesten. A parancsnok úgy fogalmazott: „Ez az együttműködés nem most kezdődik, tartalmas múltra tekint vissza, hiszen idén lesz kilencedik éve, hogy közös kiképzésen vesznek részt a szerb és magyar hadihajós katonák.” Örömét fejezte ki abban a tekintetben is, hogy a csoportot kísérő Trifkovic Dragan ezredes, a Szerb Katonai Akadémia dékánja fontosnak tartotta megismertetni a kadétokat a Duna magyarországi szlovákiai szakaszával.

Andric Andrija tengerészkapitány, a Szerb Folyami Flottilla parancsnoka barátsággal üdvözölte az ezred vezetését és azt ígérte, olyan jó vendégek lesznek, mint amilyen jó vendéglátók a magyar hadihajós katonák. A tengerészkapitány az Iron Cat közös kiképzéssel kapcsolatban elégedettségét fejezte ki: „Az elmúlt években olyan tapasztalatot szereztek a szerb flottilla katonái, amelyek gyarapítják szakmai ismereteiket, hozzájárulnak a válsághelyzetek professzionális kezeléséhez.” Egyedülállónak nevezte a magyar és a szerb hadihajósok közös képességeit, amelyeket az idei, Szerbiában tartandó Iron Cat kiképzés fog tovább fejleszteni.

Az MH 1. HTHE újpesti hajókikötőjében a vendégek megismerkedtek az ezred speciális tűzszerész és robbanóanyag-kereső kutyás tevékenységével és a hadihajós alosztály vándorkiállításával is. A program budapesti és szentendrei városnézéssel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj látogatásával zárul a hétvégén.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége, több Szerbiai látogatása alkalmával volt vendége a Szerb Tartalékosok Szövetsége, az ORVSS-nek és több alkalommal jártunk a KOZARA fedélzetén is, élvezhettük a Szerb tengerészek vendégszeretetét, a Szerb Tartalékosok, és a Szerb hadihajósok kitűnő kapcsolatát, irigylésre méltó eredményes együttműködését. Tiszteletre méltó a „Hableány” katasztrófa helyszínen, egyűtérző tisztelgésük!