Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Dávid István bemutatkozó találkozója Bozó Gáborral

 

Megyénkben egyedül Csongrádon található egy olyan iskola, amely feladatául vállalta a hazai erdő és vadgazdálkodás szakembereinek alap- és középfokú képzését, továbbképzését és a kor követelményeinek mindenben megfelelő, biztos szakmai kultúrával rendelkező szakemberek oktatását. A Diana Vadász- Felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóját, Bozó Gábort kereste fel 2019. május 15-én, Dávid István nyugalmazott alezredes, a MATASZ Csongrád megyei elnöke és Fekete János nyugalmazott ezredes, hogy folytassanak egy, – még 2018. évben – megkezdett megbeszélést. A megbeszélés egy kölcsönös bemutatkozással kezdődött, mivel az új megyei elnök még nem találkozott az iskola igazgatójával.

 

„A több évtizedes múltra tekint visszatekintő iskola, nagy hangsúlyt fektet, – mondta az iskolaigazgató – az erdő -és vadgazdálkodáshoz szorosan kapcsolódó vadászfegyverek gyártásával -és javításával, forgalmazásával foglalkozó fegyverműszerészek, vadászpuskaművesek és vadászpuskaműves mesterek képzésére. A hivatásszerűen tevékenykedő szakemberek képzésén túl, az állami vadászvizsgára felkészítő tanfolyam keretén belül a sportvadászok képzését is vállalja az iskola.

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter ez év januárjában kijelentette, hogy „a szárazföldi haderőnemet is fejleszteni kell. Ehhez kapcsolódóan újjáélesztik a magyar hadiipart, amelynek keretében cseh licenc alapján, de a magyar igényeknek megfelelő fegyvereket állítanak elő. A kiskunfélegyházi üzemben idén megkezdődik a sorozatgyártás. Az itt készült fegyverekkel nemcsak a katonákat, hanem a társfegyveres szervezeteket is ellátják, az export mellett.” Az iskolából sok fiatal készül, a kiskunfélegyházi fegyverüzembe dolgozni.

 

Korábban, 2018. augusztus 14-én, Széles Ernő dandártábornok, a MATASZ országos elnöke vezetésével, már járt egy delegáció az iskolában. Ez a megbeszélés folytatódott most, amelynek témája a közeljövőben – az iskolában és a kollégiumban – megalakítandó MATASZ klub, illetve ezt követően egy városi MATASZ vezetőség létrehozása volt. Ennek megfelelően lett tájékoztatva az iskolaigazgató, hogy az elmúlt hónapokban milyen változások történtek a Magyar Tartalékosok Szövetségén belül, s várhatóan hogyan változik, s bővül a tartalékos szervezetek tevékenységi köre. Szó esett az országban működő Honvéd Kadét Képzés Programról, amelybe akár az iskola is bekapcsolódhatna.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei elnöke tájékoztatta Bozó Gábor igazgatót, a kapcsolat jövőbeni formájáról, illetve kérte segítő támogatását a közös munka gyakorlati részének további kidolgozásához. A találkozón megegyezés, illetve egy szóbeli megállapodás született a további együttműködésről, valamint a fiatalok jövőbeni hazafias honvédelmi nevelőmunkájának megosztásáról.