Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

SZÜKSÉG VAN A FIATALOKRA

Nyíregyháza, 2019. április 30.

Minden fiatalnak lehetőséget jelent a Magyar Honvédség. Szükség van az olyan fiatalokra, akik képesek és alkalmasak a haza védelmére, számukra komoly lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 30-án, kedden, a Nyíregyházi Egyetemen tartott előadásában.

A tárcavezető a Honvédelem és haderőfejlesztés című előadásában elmondta: a biztonsági helyzet változásával új fenyegetések, kihívások jelennek meg Európában is, amelyekre fel kell készülni. Nem véletlen, hogy több mint 500 magyar katona teljesít békeműveletet Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban, illetve sokan vannak jelen Afganisztánban és Irakban. Mégpedig azért, hogy a konfliktusokat ott próbálják kezelni, ahol azok felbukkannak, s ne jelenjenek meg Magyarországon. Ebből a szempontból is különösen veszélyes az illegális migráció, amely terrorveszélyt hordoz magában, s ezen túl a kultúrát is fenyegeti.

E problémák hatására döntött úgy a magyar kormány, hogy szükség van egy ütőképes, felkészült és modern honvédségre, amely a térség meghatározó hadereje tud lenni. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában a katona, az ő felszerelése, kiképzése, életpályája és körülményei állnak. A hazafias nevelés, a kadétprogram, az önkéntes tartalékos rendszer, és a Honvédelmi Sportszövetségek mind a társadalmi elismertség és beágyazottság növelésére és az utánpótlás kinevelésére szolgálnak.

Az új haditechnikai eszközök közül a miniszter kiemelte az új kézifegyvereket, amelyek gyártása hamarosan elkezdődik a kiskunfélegyházi gyárban. Ezen a téren Magyarország önellátó lesz, hiszen nemcsak a hadsereg, de a rendőrség és a terrorelhárítók is ilyen fegyvereket használnak majd. A katonák személyes felszerelése is a legmodernebb elvárásoknak felel meg: a több mint 130 részből álló öltözet és kiegészítői teljesen digitálisak lesznek. Az új helikopterek és harckocsik a legkorszerűbb technológiát képviselik, s nagyon komoly előrelépést jelentenek a Magyar Honvédség számára. A modernizáció érinti a teljes hadsereget, s a beszerzések között szerepelnek még például szállító repülőgépek, légvédelmi és nehéztüzérségi eszközök.

A tárcavezető kiemelte: több olyan kezdeményezésük van, amelyek nagyon népszerűek a civilek körében. A honvédelmi táborokba jelentkezők száma minden évben folyamatosan gyarapszik, ezért mostanra körülbelül a harmadával kellett növelni a turnusok mennyiségét. Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése is jól halad, s egyre népszerűbb a fiatalok körében.

Az egyetemisták számára pedig többféle honvédelmi ösztöndíj áll rendelkezésre – fűzte hozzá, azzal együtt, hogy a tárca oktatási rendszerébe beletartozik a hazafias oktatás és a kadétprogram is. „S mindez lehetőséget biztosít arra, hogy legyen kire számítani, legyen kivel a Magyar Honvédséget megtölteni, amely valóban garantálja Magyarország és a magyar állampolgárok biztonságát” – hangsúlyozta.