Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

A katonák nélkül nincs biztonság!

Budapest, 2019. április 29.

A katonák nélkül nincs biztonság! A honvédek áldozatos munkája nélkül nem lehetnek biztonságban a magyar emberek – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 29-én, hétfőn a Fidesz által meghirdetett országjáró fórumon, Csepelen, a Radnóti Miklós Művelődési Házban.

A tárcavezető az európai parlamenti választások kampányrendezvényén tartott előadásában elmondta, az ország biztonsági környezete csak látszólag stabil, hiszen törékeny a béke a Nyugat-Balkánon és válság van már évek óta Ukrajnában. Ugyanakkor a békét fenyegeti az illegális migráció, és fel kell készülni a kibertérből érkező támadásokkal szemben is. Ezekre a kihívásokra az országnak és konkrétan a Magyar Honvédségnek válaszokat kell adnia. „És többek között ezért van szükség arra, amiről a kormány döntött, hogy Magyarországnak szüksége van egy erős, ütőképes, modern honvédségre, amely tudja biztosítani Magyarországnak és a magyar embereknek a biztonságát” – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A hadsereg modernizációjáról elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában az ember, vagyis a katona áll, az ő felszerelése, felkészítése és motiválása a legfontosabb feladat. Ezt követi a haderő modernizációja, amibe beletartoznak az új eszközök, a hadiipar újraindítása, és a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos haderő felállítása. A konkrét beszerzések között megemlítette az új helikoptereket, a szállító repülőgépeket és a harcjárműveket. Kiemelte, hogy a kiskunfélegyházi üzemben már zajlik az új kézifegyverek összeszerelése, de hamarosan indulhat a sorozatgyártás is. Ez azt jelenti, hogy a hadsereg a gyalogsági fegyverek terén önellátó lesz, ráadásul az üzem ellátja majd a hazai társszerveket, így a rendőrséget és a terrorelhárítókat is.

A társadalom és a fiatalok bevonására is különböző programokat dolgoztak ki, ezek közül kiemelte a kadétprogramot, a Honvédelmi Sportszövetségeket, a Honvédelmi Táborokat és a különböző ösztöndíjakat. Ezek népszerűsége folyamatosan emelkedik, ami növeli a haza iránti elkötelezettséget, s megismerteti a fiatalokkal a bajtársiasság, a hűség és az áldozatvállalás fogalmait.

Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a fórumon arról beszélt, hogy a magyarok túlnyomó többsége igent mondott az uniós tagságra, s ez jó döntésnek bizonyult. Az utóbbi időszakban viszont olyan uniós vezetők ülnek Brüsszelben, illetve a legfontosabb döntéshozó pozícióban, akik a migrációt támogatják. Május 26-án egy olyan választás előtt állunk, amely eldöntheti, hogy Európa, s benne Magyarország bevándorlóországgá válik-e. A magyarok úgy döntöttek, hogy a migrációt meg kell állítani, s ez sikerült is: jogi és hatósági intézkedésekkel, illetve a déli határon felépített kerítéssel – fogalmazott az államtitkár. „Egyedülálló volt, amit a Magyar Honvédség megtett Európában, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy minden körülmények között és minden eszközzel meg kell védeni a magyar határt” – hangsúlyozta.