Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Hírek

CSALÁDI SPORTNAP - 2020.07.04

 Szeged, 2020. július 4.

 A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád-Csanád Megyei Vezetősége, Családi Sportnapot tartott 2020. július 04-én, 09.00 órai kezdettel Szegeden, a repülőtéren. A 2019 évben, – hasonló módon és hagyományteremtő célzattal – első alkalommal megtartott családi sportnap célja az volt, hogy összehozza a megyében működő MATASZ egyesületek tagjait, valamint azok családjait, hiszen oly ritka az olyan esemény, ahol kötöttségek nélkül, együtt lehetünk, akár családostul is. Nem titkolt szándéka volt a szervezőknek az is, hogy összehozzák a különböző generációkat, amelyet a szervezők a sport és a közös játék fontosságának hangsúlyozásával igyekeztek elérni, megerősíteni. A rendezvény célja volt továbbá, hogy a MATASZ tagjainak és családtagjainak év elei aktivizálásával, lehetőség nyíljon, a sportbaráti kapcsolatok ápolására, s a 2020. évben első rendezvényként meghirdetett, hagyományteremtő lövész- és sportverseny lebonyolítására. A szervezők ennek érdekében, számos olyan programmal készültek, amellyel minden korosztály számára, szórakoztató, maradandó élményt kívántak nyújtani.

 

A Családi Sportnap védnöke, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes, a MATASZ Csongrád-Csanád megye, örökös tiszteletbeli elnöke volt. A versenyt támogatta, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Országos Elnöksége. A rendezvényen való részvétel ingyenes volt. A rendezvény lényege, a csapatszellem erősítése, s a generációk közös aktív és tartalmas időtöltése volt. Ezen a napon a gyerekek, a szülők, de akár a nagyszülők is, egy közös rendezvényen vettek részt, ahol mindenki jól érezte magát. A rendezvényen – a gyerekekkel együtt – huszonheten vettünk részt.

 

A Családi Sportnap kezdetekor, az enyhén borús idő sem szegte a kedvét azoknak, akik a kezdés időpontjában megjelentek a repülő téren, akiket Dávid István ny. alezredes megyei elnök és Csorba József tartalékos hadnagy főszervező köszöntött. A verseny kezdetét megelőzően, már Katona Csaba t. törzszászlós, – a MATASZ Ruzsai elnöke – gondoskodott arról, hogy a versenyek lebonyolítását követően, meleg és finom babgulyás kerüljön a résztvevők asztalára. Sok tartalékosunk, – a meghívóban foglaltaknak megfelelően – rokonaikkal és gyerekeikkel érkeztek a családi napra

 A csapatok összeállását és regisztrációját követően, egy biztonságtechnikai tájékoztató elhangzása után, légpuskalövészettel indult a versengés. Több csapat is vegyes összetétellel indult, mivel a tervezettnél kevesebben érkeztek a rendezvényre, ami lehetőséget biztosított arra, hogy a gyerekek is ismerkedhessenek a fegyverekkel és a lövészettel. A légpuskával való lövés, bukó célra: 10 m távolságból, nem is volt oly egyszerű, ennek ellenére jó eredmények születtek. Az eredménynél azonban fontosabb volt, hogy a résztvevők, valamennyien jól érezzék magukat.

 Közkívánatra, lehetőséget biztosítottunk azoknak, akik ezt igényelték, hogy a helyszínen lévő légpisztolyokkal is lőhessenek bukó célra, bár ennek végeredményét nem értékeltük.

 Az ebéd, – a hagyományos bográcsos babgulyás – időközben elkészült, s jó ízzel falatozott mindenki a meleg ételből. Az ebédet követően került sor a lövészet eredményének kihirdetésére, illetve a díjak kiosztására. A hat induló csapatból:

 Első helyen végzett a Friedrich Irén Amália, Jánk Tibor és Dávid István tartalékosokból álló – Szeged-Röszke-Mindszet – vegyes csapat.

 Második lett a Pásztor Lotte Gizella, Vajda Norbert és Varga László Géza alkotta Domaszék csapata.

 Harmadik helyen végzett holtversenyben a Csorba József, Perecz Gabriella és Bánhidi Csaba alkotta – Szeged-Domaszék – csapata, valamint a Nagy Péter, Nagyné Berta Nikolett és Dávid Istvánné alkotta, – Domaszák-Mindszent csapata.

 A dobogós versenyző csapatok, – helyezésüknek megfelelően – kupát, tagjai érmeket és okleveleket vehettek át a megyei elnöktől. Az időjárási kedvezően alakult, hiszen derűs – a versengéshez nagyon kellemes – idő volt, a rendezvény végéig.

 Mindenki jól érezte magát a családi sportnapon, amit az is bizonyított, hogy megegyeztek a résztvevők, egy megismétlendő augusztusi családi napban, amelyen már remélhetőleg, többen vesznek majd részt.

Határvédelmi feladatokra készültek a tartalékosok

 

2020. 06. 28. 20:43

Rendészeti, harcászati és egészségügyi feladatokat gyakoroltak azok az aktív, önkéntes műveleti-, valamint önkéntes területvédelmi tartalékosok, akik hamarosan megkezdik határvédelmi szolgálatukat. A hatnapos célfelkészítésnek az MH Béketámogató Kiképző Központ adott otthont.

 

A hősök tiszteletének ápolása kötelesség

 

Pákozd, 2020. 06. 27.

 

Ünnepélyes keretek között avatták fel a minden háborúban elesettek emlékére és tiszteletére emelt emlékművet június 27-én, szombaton, Pákozdon, a Katonai Emlékparkban. A rendezvényen részt vett dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. A szobor az olasz Renato Picilli szobrászművész alkotása és az ANA Olasz Alpesi Tartalékosok adományaként érkezett Pákozdra.

 

 

A rendezvényen megjelenteket Antonio Dal Fabbro, az ANA Olasz Alpesi Tartalékosok Magyarországi Szekciójának elnöke köszöntötte. Mint emlékeztetett: a történelem során a két ország és katonáinak sorsa számtalan esetben összefonódott. Az olasz Alessandro Monti ezredes vezette légió az 1948-49-es magyar szabadságharcban harcolt vállt vállnak vetve a magyar honvédekkel, később „viszonzásképp” Türr István és Tüköry Lajos Giuseppe Garibaldi mellett küzdött a második olasz függetlenségi háborúban. Igaz, az első világháború olasz frontján már ellenfélként tekintett egymásra a két nemzet hadereje – de a második világháborúban már ismét szövetségesként számíthattak egymásra. A hidegháború jelentette szembenállást pedig mára már felváltotta a közös katonai szövetség.

Dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyette államtitkára hangsúlyozta: mindkét nemzet bővelkedik hősökben és mindkét nemzet kötelessége a hősök tiszteletének ápolása. Ez azonban nem korlátozódik a két országra s ezt a most felavatott alkotás is jelképezi. Bár eredetileg az első világégés áldozatai előtt tisztelgésként fogalmazódott meg az ötlet a szobor elkészítésről, de ma már a szobor talapzatának felirata sokkal több mindenkiről és mindenről szól: „minden hősnek, nemzetiségtől függetlenül”.

Az emlékművet Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint Berta Tibor ezredes, a katolikus tábori püspökség általános helynöke szentelte fel és áldotta meg. Ezt követően az emlékezés és a kegyelet virágait helyezték el a szobor talapzatán. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága mellett több társadalmi szervezet, illetve Pákozd Nagyközség Önkormányzata, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely is koszorúval tisztelgett a háborúk hősei előtt.

 

Domaszáki klubunk életéből

DOMASZÉKI KLUBUNK ÉLETÉT ÉRINTŐ ESEMÉNYRŐL A HELYI MÁRCIUS 15-I ÜNNEPSÉGÉRŐL TUDÓSÍTOTT A HELYI HÍRMONDÓ!
GRATULÁLUNK A LEGFIATALABB, NAGYON TEVÉKENY MUNKÁT VÉGZŐ KLUB VEZETŐINEK ÉS TAGJAINAK! AZ ESEMÉNYRŐL A VÍRUS JÁRVÁNY KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULT HELYZET MIATT CSAK MOST TUDUNK BESZÁMOLNI!

More Articles...

 1. VEZETŐSÉGI ÜLÉS - 2020.06.12.
 2. ÉLETMENTŐ KATONÁK
 3. Vízi járőrök a déli határnál
 4. Köszöntjük honvédeinket
 5. Rendkívüli feladatszabó értekezlet
 6. Területvédelmi Tartalékos Rendszer - 2020.05.21.
 7. Katonás országfutás, avagy HOME-run
 8. Ezer év magyar katonái és hőstettei vetélkedő
 9. JAVASLAT
 10. EGY NYELVEN
 11. Honvéd kadétok a Csonkában
 12. Boldog születésnapot Irénke!
 13. Hazámat szolgálom!
 14. Ápolók napja
 15. Változás a szegedi piacon
 16. 400 éve született Zrínyi Miklós
 17. Maszkviselés a Mars téri piacon
 18. Boldog Anyák napját!!! - 2020
 19. A magyar katonazene napja
 20. Műszaki katonák segítsége Szegeden
 21. EGY, A SOK KÖZZÜL!
 22. ÉRINTÉSMENTESEN
 23. Szegedi segélyhívószám
 24. ÖNKÉNTESEN DOMASZÉKEN!
 25. EU-s vírus plakát
 26. Híd a Kapos felett
 27. EGÉSZSÉGÜGYESEINK
 28. ÖNKÉNT VÁLLALT FELADAT
 29. MATASZ TOBORZÓ - 2020.04.22.
 30. KATONÁINK
 31. Központi levél
 32. Maszkot mindenhova!
 33. A katonákra mindig számíthatnak
 34. Piaci rendszabály Szegeden
 35. Önkéntes tartalékos katona
 36. Húsvéti jókívánságok
 37. Krízistanácsadó és pszichológiai "zöld szám"
 38. HALASZTÁS
 39. Önkéntes Területvédelmi Tartalék - 2020.04.
 40. Rendkívüli hír!
 41. Új igazgatója van a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumnak
 42. MATASZ TOBORZÓ - 2020.04
 43. Felhívás - Tagdíjfizetés 2020.03.
 44. A különleges jogrend és a Magyar Honvédség
 45. ÖNKÉNTESEN - 2.
 46. Területvédelmi Tartalékos Rendszer - 2020.03.31.
 47. KÓRHÁZPARANCSNOKOK
 48. ÖNKÉNTESEN
 49. Kijárási korlátozás 2020. 03. 28 - 2020. 04. 11.
 50. Mentősök kérése

Page 1 of 172