Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Hírek

Megerősödött vízi határvédelem!

Szeged, 2020, január 20.

Megerősödött vízi határvédelem! Fokozódik a migrációs nyomás a déli határon, a Magyar Honvédség járőrhajóval is erősíti a védelmet – hangzott el Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szegedi sajtótájékoztatóján, január 20-án.

A Nyugat-Balkánon csaknem 100.000 illegális migráns van jelen, ezt az adatot az ENSZ, a FRONTEX és a titkosszolgálatok jelentései is megerősítik – mondta Németh Szilárd hétfőn, a szegedi vízi határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatón. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy egyre többen szeretnének a magyar határzárat leküzdve bejutni az Európai Unióba.

„Az elmúlt héten 699 elfogás történt, az azt megelőzőn 636. A szám folyamatosan növekszik, egyre több illegális határátlépőt tartóztatnak fel a szolgálatot teljesítő honvédek és rendőrök” – tájékoztatott. A tárca parlamenti államtitkára szerint nem újdonság, hogy sokan a határfolyókon át próbálnak Magyarországra jutni, az viszont igen, hogy egyre nagyobb számban teszik ezt a téli időszakban, ezért a vízi járőrözést is meg kellett erősíteni. A Magyar Honvédség parancsnoka ezért a Tisza Csongrád megyei határszakaszára vezényelte a Baja járőrhajót, amelyen az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái rendőrökkel kiegészülve látnak el felderítő szolgálatot.

A tájékoztatón elhangzott: a járőrhajót 2007-ben teljesen felújították, amely elsősorban a manőverező és felderítőképesség növekedésével járt. A Baja olyan reflektorokkal és éjjellátó berendezésekkel van felszerelve, amelyek megkönnyítik az éjszakai felderítést, ám igazi katonai ereje abban a radarban rejlik, amely pontosan és precízen be tudja határolni, hol próbál valaki csónakkal vagy más eszközzel átjutni a vízi határszakaszon.

Németh Szilárd elmondta, a Baja már bizonyított is. „Elfogás is történt, egy öt fős szír csapat próbált meg gumicsónakkal átkelni a folyón, őket pont ez a hajó tartóztatta fel” – mondta a miniszterhelyettes, hozzátéve: „a járőrözésnek nem csupán az elfogás a célja, hanem az elrettentés, a demonstráció is, hiszen ha látják a folyamatos jelenlétet, jobban meggondolják, hogy ezt a határszakaszt használják-e arra, hogy bejussanak az Európai Unió területére”. Újságírói kérdésre az államtitkár elmondta: szükség esetén a tárca és a Magyar Honvédség tovább tudja növelni a határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát.

B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője a tájékoztatón elmondta: a helyiek biztonságérzetét nagyban növeli a határon tapasztalható fokozott katonai jelenlét.

Fokozott katonai járműmozgás az utakon

Csongrád megye, 2020. január 16.

Fokozott katonai járműmozgás Hódmezővásárhely térségében Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 2020. január 20. és 2020. március 6. között kiképzési feladatokat hajt végre a Dóc közelében található gyakorló- és lőtéren.

Az említett időszakban, minden hétfőn és pénteken délelőtt katonai harcjárművekből álló menetoszlopok közlekedésére kell számítani a 47-es úton Hódmezővásárhely és Szeged között, az M43-as úton, a Szegedet elkerülő szakaszon, valamint Szeged és Dóc között.
A Magyar Honvédség kéri a lakosságot, hogy az említett szakaszokon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai menetoszlopokat, ezzel is segítve azok biztonságos és folyamatos haladását.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.
A lakosság megértését és türelmét köszönjük!

Nyolcéves a Honvéd Palotaőrség

Budapest, 2020. január 15.

Az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség megalakulásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést január 7-én, a Petőfi Sándor laktanyában.

Minden év január elején megemlékeznek megalakulásuk évfordulójáról a honvéd palotaőrök, akik a köztársasági elnök állami és protokolláris feladataival kapcsolatos katonai díszelgési feladatokat, díszőrszolgálatot látnak el a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor Palotában, valamint közreműködnek a nemzeti és az állami ünnepeken, a diplomáciai eseményeken.

Az állománygyűlésen Kiss Ferenc ezredes, az alakulat törzsfőnöke köszönötte a katonákat. Az ezredes hosszú éveken át szolgált a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (32. NHD) kötelékében és jó szívvel emlékszik vissza azokra az időkre. Köszöntőjében hangsúlyozta a folyamatos önképzés és tanulás kiemelkedő fontosságát. „Képezni magunkat az egyik legfontosabb feladatunk az életben, hiszen a tudás olyan hatalom, ami a lehetőségek kapuját nyithatja meg” – mondta.

Az elmúlt év feladatait és az idei kihívásokat Szarka József őrnagy, a palotaőrség parancsnoka összegezte. Megköszönte a katonák lelkiismeretes munkáját, majd kiemelte: büszke arra, hogy olyan emberekkel dolgozhat együtt, akiknek felkészültsége, szakmaisága és hivatástudata kiemelkedő és méltó az alegységhez.

Az elismerések átadása előtt Zsolnai Tamás alezredes, a 32. NHD parancsnokhelyettese is köszönetét fejezte ki a résztvevőknek. „Tapasztalatból is tudom, milyen komoly fizikai kihívást jelent a szolgálatuk ellátása, de úgy gondolom, kiválóan helytállnak, és ezt köszönöm!” – mondta az alezredes. Hozzátette: a díszelgő feladatok megnövekedett száma miatt jelentős az állomány leterheltsége, ugyanakkor ez munkavégzésük színvonalán nem látszik meg.

Az állománygyűlés zárásaként Zsolnai alezredes és Szarka őrnagy elismeréseket adott át a katonáknak.  A 2019-es év palotaőrének Pusztai Róbert szakaszvezetőt választották meg, Jádi Balázs századost pedig, aki az alegységtől 8 év után vezényléssel új beosztásba kerül – a 32. NHD kötelékén belül –, 1895M puskaszurony emléktárggyal búcsúztatták.


KONFERENCIA BUDAPEST OSTROMÁRÓL

 

Budapest, 2020. január 14.

 Műhelykonferencia Budapest ostromáról. Műhelykonferenciával folytatódik a Hadtörténelmi délutánok elnevezésű rendezvénysorozat február 8-án, szombaton, 14:30 órától, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Dísztermében.

 A rendezvény címe: „Budapest ostroma 75 év távlatából – Kutatási módszerek, eredmények és vitás kérdések a hadtörténelem területén.”

 Az esemény díjtalanul, előzetes regisztráció nélkül látogatható. Ugyanakkor a szervezők kérik, hogy az érdeklődők a rendezvény facebook oldalán található „Helyfoglalás” gombbal jelezzék szándékukat, ha biztosan részt kívánnak venni a műhelykonferencián.

 A fenti linken a rendezvény részletes programja is megtalálható.

 

Megerősített vízi határ

Szeged, 2020. január 13.

A honvédség hadihajós ezredének „Baja" nevű járőrhajója hétfőtől folyamatos járőrözést hajt végre a Tisza kijelölt területén, Szeged térségében. A hajót szombaton, közúton szállítottak a fővárosi hadikikötőből Kiskörére, ahonnan a Tiszán halad tovább a Kisköre Vízlépcső-Szeged útvonalon.

Az MTI által hétfőn közzétett képei szerint a Baja nevű járőrhajó – amely nyáron még a Balatonon szolgált – hétfőn már a Tisza Szeged és a szerb országhatár közötti szakaszát járta, ahol egy menekültek által hátrahagyott gumicsónakot talált:

A rendőrséggel együttműködve, a déli határszakasz még szélesebb körű védelme érdekében az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a Baja tűzszerész járőrhajót biztosítja a Tisza Csongrád megyei szakaszán történő járőrözés megerősítéséhez.

Az illegális határátlépők nagy számban próbálják meg átlépni Magyarország határát a Tisza folyón és a Holt-Tiszán keresztül csónakok és egyéb vízi járművek segítségével. Ezért az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Honvédség Parancsnokságának segítségét kérte. E kérésnek eleget téve január 10-én Újpesten, az MH Hadikikötőben a hadosztály szakállománya és a logisztikai központból érkező daru kezelői a téli tárolásból trélerre helyezték az AN-2 típusú Baja tűzszerész járőrhajót. A járművet január 11-én, a fővárosi Hadikikötőből közúton szállították Kiskörére, ahol vízre bocsátották. A járőrhajó innen a Tiszán haladt tovább Szegedre, hogy január 13-án megkezdje szolgálatát célállomásán.

Gajdos Milán hadnagy, kommunikációs tiszt elmondta, hogy a katonák elsődleges célja a határsértő csónakok megállítása lesz, valamint az illegális határátlépések megakadályozásában is részt vesznek, a rendőrséggel szoros együttműködésben. A hadnagy hozzátette: alakulatuk a tűzszerész és a hadihajós feladatokat illetően is számtalanszor bizonyította már, hogy valós műveleti képességekkel rendelkezik. A hadihajós katonák kiképzésük és gyakorlataik során is folyamatosan gyakorolják a folyami járőrözési feladatokat. A katonák a déli határszakaszon is minden erejükkel azon lesznek, hogy végrehajtsák a számukra elrendelt feladatot.

A Baja tűzszerész járőrhajó nagyon jó manőverezési képességekkel rendelkezik, sekély vízben is képes haladni. Emellett vannak rajta éjjellátó berendezések és reflektorok is, így a katonák éjszaka vagy sötétedést követően is képesek ellátni a számukra meghatározott feladatot.

MATASZ és a ORVSS EGYEZTETÉS

 

Szeged, 2020. január 7.

 

Az elmúlt év munkájának áttekintésére és a 2020 év tervezett feladatainak áttekintésére került sor Szegeden 2020. január 7-én. A Szerb Tartalékos Szövetség képviselői javaslatára küldöttség járt Szegeden Sándor Tibor t I. o. kapitány vezetésével. A MATASZ Csongrád Megyei Vezetőségét Dr. Palotai Jenő ny. ezredes tiszteletbeli megyei elnök, a MATASZ és a ORVSS kapcsolatok referensei képviselték.

 

Palotai ny. ezredes tájékoztatta Vendégeinket, hogy változatlanul fontos együttműködő partnereinknek tekintjük az ORVSS Vajdasági, de különösen a Szabadkai és a Magyarkanizsai tartalékos szervezetek együttműködő Társainkat. Elveink nem változtak, Nálunk népszavazás döntött a migráns helyzet kezelésével kapcsolatosan, és ennek megfelelően áll a helyzet, sőt a megnövekedett migráns helyzet miatt még növekedett is az érdeklődésünk Déli Szomszédjaink, ilyen helyzete iránt. Anyagi lehetőségeink is szerény mértékben javultak, igy a jövőben szélesíteni tervezzük eddigi kapcsolatainkat, főleg a határmenti települések kétoldalú kapcsolatai, és bennük a tartalékos szervezeteink közös részvételét, sport, kulturális és egyéb társadalmi rendezvényein. Nagy hiányát érezzük az elhunyt Kovács Imre alezredes munkájának, pótlása nagyon időszerű lenne. Soron lévő feladataink a –saját szervezeti rendszerünk fejlesztése, korszerűsítése keretén belül - települési klubok további alakítása, a járási vezetőségek tovább szervezése, és a – jelenleg intenzív fejlesztés alatt álló - Területvédelmi Tartalékos rendszer, mint a legfőbb komponense a helyi tartalékos rendszernek – igényeiknek megfelelően - a társadalmi háttér munkájának a segítése, támogatása.

 

Sándor Tibor t I. o kapitány elmondta, hogy részükről is változatlanok az alapelvek, viszont az idő múlásával számos olyan változás érzékelhető, melyek új feladatokat jelentenek. Ilyen a sorkatonai szolgálat szüneteltetése, ami a fiatal tartalékos utánpótlás területén hasonló gondokat okoz, mint Magyarországon. A katonai szolgálatból kivált, legaktívabb tartalékosok idősödnek, egyre kevesebb olyan elérhető tartalékos vezető van, aki feladatokat tudna vállalni. Fiatalításra van szükség, ami újszerű feladatokat jelent. Vannak azonban éppen a kapcsolatainkból eredő olyan lehetőségeink, mint a kölcsönös rendezvényeinken való szereplés, sport versenyek, koszorúzások, hivatalos és baráti látogatások, melyek hasznosak voltak eddig is, és hasznosak lesznek a jövőben is. Voltak személyi változások, és célszerű lenne egy találkozó szervezése 2020. évben Szegeden, melynek szervezése tervben van, és ennek érdekében tájékoztatni fogja a Vajdasági vezetőség új vezetőit. Több személyi változás is történt – mindkét oldalon - szükséges lenne egy személyes találkozó.

 

A találkozó a barátság, egymás gondjainak megértése, a kölcsönös tisztelet, és segítés szándékainak hangsúlyozása jegyében telt el. Teljes volt az egyetértés a határmenti kapcsolatok további erősítésére, a település szintű kapcsolatok támogatására, azon belül a tartalékosok kapcsolatának erősítésére, a testvér települések közös sport, kulturális, főleg a fiatalokat érintő tevékenységének élénkítésére. Ezen a területen, vannak kedvező tapasztalataink, ezeket tervezzük fejleszteni. Tájékoztatjuk vezetőségeinket, és a döntések után kerül sor a részletesebb végrehajtó munkára. A találkozót javasoljuk felvenni a jelenleg előkészítés alatt álló éves rendezvény tervbe.

 

DONI EMLÉKTÚRA

2020. január 16 – február 10.

Huszadik alkalommal indulnak útra. Immáron két évtizedes múlttal a háta mögött veszi kezdetét újra a Doni Hősök Emléktúra. Az eddigi évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is több útvonalon menetelnek a Magyar Honvédség katonái, hagyományőrzők és civil megemlékezők.

A január 16. és február 10. közötti időszakban összesen 11 különböző menetszázad teljesít majd 1-4 nap közötti meneteket. Az emléktúra első hetén öt csoport indul el, amelyek közös központi útba indító ünnepségét január 16-án este öt órakor Székesfehérváron, a Szent István templomnál rendezik meg. A megemlékezéssel egybekötött ceremóniát követően két napon keresztül egyidőben masíroznak majd: a Gerecsében a „Csatti”, a Bakony északi térségében a „Bakony”, Székesfehérvár környékén a „Fejér” és Eger körül a „Lenkey” menetszázadok. Ezen – átlagosan nyolcvan fősre tervezett – csoportok mellett teljesíti vállalásának első felét a Honvédsuli menetszázada, amely négy napon keresztül teljesíti tiszteletadó küldetését Nyíregyháza közelében.

Egy héttel később, január 23-26. között menetel majd a „Hajdú” menetszázad Debrecen és Hajdúnánás között. A két naposra tervezett emléktúrán 100 fő résztvevővel számolnak. Január 25-én, egy nap alatt 35 fő teljesíti a Sopron-Sopronbánfalva-Ágfalva-Sopron körtúrát.

Január harmincadika és február elseje között két helyszínen folytatódik az emléktúra: Nagykáta környékén a „Jász” menetszázad tart egynapos menetet, tervezetten hatvan fővel. Békéscsaba térségében pedig körülbelül 50 fő két napon át menetel a „Békés” menetszázad. Ez idő alatt Karancslapujtő és Salgótarján között is teljesítmény felmutatásával kívánnak tisztelegni a XX. Doni Hősök Emléktúra „Nógrád” menetszázadának résztvevői. Az utolsó emlékmenetre pedig a Nyírségben kerül sor, ahol február 7-10. között a Honvédsuli elhivatott diákjai ismét négy napon keresztül teljesítenek.

Jásdi Balázs, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály hagyományőrzéssel foglalkozó munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője a Doni Hősök Emléktúra rendezvénysorozat főszervezője elmondta, hogy minden menetszázadban örömmel látnak önkéntes tartalékos katonákat, akár alegység szintjén, önálló menetszázadot alkotva is.

A XX. Doni Hősök Emléktúra hivatalos záróünnepségére február 10-én, délután négy órakor kerül sor a nyírbátori hősi emlékműnél.

More Articles...

 1. A honvédelmi miniszter évvégi köszönő levele
 2. Sétálj a hősökért!
 3. Területvédelmi Tartalékos Rendszer - 2020.01
 4. FELHIVÁS! - 2020.01.03
 5. Új évi harmonika koncert - INVITÁLÓ
 6. KADÉT PROGRAM - 2020.01.03
 7. BÚÉK - 2020
 8. Új évi üdvözletek - 2020
 9. Karácsonyi és új évi üdvözletek - 2019. dec. 25.
 10. Karácsonyi üdvözletek - 2019.
 11. Felhívás - Tagdíjfizetés
 12. VEZETŐSÉGI ÜLÉS - 2019.
 13. TÁJÉKOZTATÓ TAGDÍJEMELÉSRŐL
 14. MH KIKNYP és a MATASZ TANÁCSKOZÁS
 15. REKORDNAGYSÁGÚ LESZ A HONVÉDELMI KÖLTSÉGVETÉS 2020-BAN
 16. MATASZ TOBORZÓ - 2019.
 17. DIJÁTADÁS
 18. TÜZÉRVERSENY
 19. Adventi koncert Hódmezővásárhelyen - 2019.
 20. Aki egyszer katona volt, ... 2019.12.
 21. KADÉTKÉPZÉS -2019.12.15.
 22. Megtalálta!!!
 23. EGYETEMI NYÍLT NAP
 24. A múlt tanulsága a jövő fegyvere
 25. Területvédelmi Tartalékos Rendszer - 2019.12
 26. TANÁCSKOZÁS
 27. Innováció a honvédelmi nevelésben
 28. I. Senior Harmonika Verseny és Találokozó meghívó
 29. Lehet honvédelmet építeni!
 30. I. Senior Harmonika Verseny és Találokozó invitáló
 31. Önkéntes Területvédelmi Tartalék
 32. A haza védelme össztársadalmi ügy!
 33. Területvédelmi Tartalékos Rendszer - 2019.11
 34. MAGYAR – SZERB KAPCSOLATOK 2019.11.
 35. „ZRÍNYI 2026” HM Tájékoztató!
 36. Halottak napja - 2019.
 37. Hat órás állóképességi futás Szegeden
 38. MATASZ egyesület alakult Domaszéken
 39. A 63. évfordulóra emlékeztek
 40. Német-magyar tartalékosok találkozója Szegeden
 41. Ifjúsági honvédelmi akadályverseny Szegeden
 42. Projektnap a Móravárosi Szakgimnáziumban
 43. Területvédelmi Tartalékos Rendszer
 44. Miniszteri köszöntő a Tartalékosok Napja alkalmából
 45. Október 6. - Nemzeti Gyásznap
 46. Aki egyszer katona volt, az is marad
 47. MATASZ-LÖVÉSZET RUZSÁN
 48. Érdekesség a Facebookról
 49. TOBORZÓNAP SZEGEDEN
 50. Szegeden tartott előadást a honvédelmi miniszter

Page 1 of 157