Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Hírek

Emléktábla újra avatása Szentesen

Szentes, 2018. május 19.

A Finn-Szovjet téli háborús pilóta Pirity Mátyás, magyar királyi tartalékos repülő hadnagy tiszteletére emléktáblájának újraavató ünnepségére került sor 2018. május 19-én Szentesen. A magyar és finn himnusz elhangzását követően kezdődött a megemlékezés.

Az ünnepségen Széles Ernő nyá. dandártábornok, a MATASZ elnöke képviseletében megjelent Fróman Gábor tartalékos mérnök őrnagy, a MATASZ Csongrád megyei elnöke.

Dr. Demeter Attila Szentes város alpolgármestere mondott köszöntőt. melyben kiemelte, hogy az emléktábla Pirity Mátyás szülőházára a közelmúltban felújított Petőfi Szálló falára kerül most áthelyezésre. A hős pilóta születésekor az édesapja a szálloda bérlője és üzemeltetője volt.

Magyarország egyik legsokoldalúbb, leghányatottabb sorsú vadászrepülő és utasszállító pilótája, kovácsa volt 1939-ben a szobránci légi győzelemnek.

A Téli háborúban, a SzovjetFinn háborúban, finn felhívásra Pirity Mátyás tartalékos repülőtiszt önkéntesnek jelentkeztek. 1939. december 16-án lépett a Finn Légierők szolgálatába és a 26. vadászszázad állományába vezényelték. Piritynek hadnagyi rangot ismertek el. A vadásziskolán átképzésen vett részt. 1940. február 15  és 1940. március 13. között a FA-1 lajstromjelű Fiat G.50 típusú repülőgépével 22 harci bevetést teljesített. 1940. március 24-én Mannerheim tábornagy 38. számú napiparancsában köszönte meg a külföldi önkéntesek Finnország védelmében kifejtett önfeláldozó harcát.

 

Az emléktábla avatást követően a Szecessziós Házban Dr. B. Stenge Csaba emlékezett a HŐSRE.

Felállt az új kormány

Budapest, 2018. május 18.

Megalakult a negyedik Orbán-kormány. Kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának minisztereit Áder János köztársasági elnök május 18-án Budapesten, ezzel megalakult az új kabinet. A honvédelmi tárcát innentől fogva dr. Benkő Tibor vezeti.

Kinevezte az új kormány tagjait a Sándor-palotában május 18-án az államfő. A fotón középen Áder János köztársasági elnök (b8) és Orbán Viktor miniszterelnök (b7), mellettük balról jobbra Trócsányi László igazságügyi miniszter, Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrár- és vidékfejlesztési miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter.

Kinevezték az új vezérkari főnököt

Budapest, 2018. május 16.

Korom Ferenc átvette a Honvéd Vezérkar főnöki kinevezését Áder János köztársasági elnöktől május 16-án, szerdán Budapesten, a Parlamentben.

A köztársasági elnök határozata szerint a Honvéd Vezérkar főnökének megbízatása 2018. május 16-tól 2023. május 15-ig, határozott időre szól. Korom Ferenc vezérőrnagyot egyúttal előléptették altábornaggyá.

Dr. Simicskó István leköszönő honvédelmi miniszter ünnepi beszédében dr. Benkő Tibor eddigi vezérkari főnököt és Korom Ferencet is kiváló katonának nevezte. Az ügyvezető kormány honvédelmi minisztere azt mondta: Korom Ferenc szigorú, határozott ember, fegyelmezett katona, de minden katonai beosztásában emberséges is volt. Dr. Simicskó István megköszönte az eddigi közös munkát dr. Benkő Tibor eddigi vezérkari főnöknek. Kifejtette, dr. Benkő Tibor 43 éve katonaként szolgál. Ebből több mint 20 éven keresztül különböző beosztásokban közösen segítették, támogatták egymást, tettek a Magyar Honvédségért és dr. Benkő Tiborral hasonló módon látják a honvédséget, illetve azt, milyen jövőt szánnak neki - mondta. A leköszönő miniszter sok sikert kívánt dr. Benkő Tibor új megbízatásához, honvédelmi miniszterségéhez.

Dr. Simicskó István felidézte: 2015-ben válsághelyzetben kérte fel őt Orbán Viktor miniszterelnök honvédelmi miniszternek, azóta mintegy 18 ezer katona vett részt az új feladatban a határ építésében, védelmében. Emellett összeállítottak egy honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amellyel elkezdték erősíteni a Magyar Honvédséget. Kiemelte: Magyarország biztonsága a Magyar Honvédség képességein, a szövetségi rendszerén, és a magyar állampolgárok hazafias elkötelezettségén múlik. „A haza védelme nemzeti ügy” - szögezte le a miniszter, kifejtve: be kell vonni a nemzetet, meg kell szólítani az embereket, kiemelten pedig a fiatalokat. Több program kell, hogy erősítsék a fiatalságban a hazafias érzést - mondta, példaként hozva a honvédségi ösztöndíj bevezetését, a kadétprogram elindítását. Kitért arra is, hogy elkezdték területvédelmi elven újraépíteni az önkéntes tartalékos rendszert. Ennek nyomán kétezerrel több tartalékos van jelenleg, mint 2015-ben volt.

Dr. Simicskó István azt mondta: biztos és kiszámítható életpályát tudnak nyújtani a katonáknak. Mindemellett létrehozták az egykori MHSZ mintájára a Honvédelmi Sportszövetséget, korszerűsítették a kiképzési rendszert, elkezdték a haditechnikai fejlesztéseket, a laktanyák felújítását, létrehoztak továbbá egy védelemtechnológiai kutatóintézetet. „Történelmi léptékű fejlődés útjára” állították a Magyar Honvédséget - értékelt.

Dr. Simicskó István beszéde végén azt mondta: „szívvel, lélekkel, alázattal” dolgozott. A Magyar Honvédségnek, a katonáknak, továbbá Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János államfőnek is köszönetet mondott. Azt mondta: „emelt fővel” távozik, az elmúlt három évet nem csak eltöltötte, hanem fel is töltötte. Mindenkinek sok siker kívánt a folytatáshoz.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, a Honvédelmi Minisztérium vezetősége, Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának leendő elnöke, a titkosszolgálatok vezetői, volt vezérkari főnökök. Korom Ferenc - aki január óta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoki posztját töltötte be - hétfőn az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában kinevezés előtti meghallgatásán azt hangsúlyozta: a nemzeti érdekek képviselete kell, hogy vezéreljen mindent, nemzeti haderőt kell építeni és fejleszteni. Azt mondta: ismeri a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetét, képességeit és korlátait is, tisztában van Magyarország biztonsági helyzetével, a nemzetközi és hazai kihívásokkal.

SVÁJC

2018. május 9.

Még Hitlernek sem volt bátorsága megtámadni ezt az országot. Ebben az országban a hadsereg és a polgári lakosság is nagyon jól kiképzettnek számítanak. Nem, ez nem az USA, Oroszország, Izrael vagy Észak-Korea. Képzelj csak el egy olyan országot, ahol szinte minden ember egy katona. Egy ország, ahol az állam minden férfinak fegyvert és lőszert ad minden 50 évet betöltött férfinak. Egy ország, amely szinte könyörög azért, hogy a lakosság fegyvert vásároljon és kedvezményeket is ad ennek érdekében. Egy ország, amely 4 órán belül képes mozgósítania 650.000 katonát és bizonyos információk szerint 12 órán belül az összes lakosságot (közel 1.7 millió katonát) képes mozgósítania. Összehasonlításképpen az USA-ban is összesen 1,3 millió katonát tudnak mozgósítani…

Ez egy semleges ország, amely a hegyvídéken helyeszkedik el. A hegyek olyanok, mintha egy erőd falai lennének. A sziklák és hasadékok alagutakat rejtegetnek, amelyek lehetővé teszik, a hadseregnek, hogy eljussanak az ország más pontjaira anélkül, hogy valaki látná őket. Ez az erősen militarizált ország, lehet hogy nem is gondolnád, de Európa szívében van. Ez Svájc!

Svájcban minden férfi számára kötelező a katonaság. Igaz, hogy a katonaság csak 3 hónapig tart, de ez bőségesen elég idő ahhoz, hogy egy férfiból katonát és felelősséggel bíró embert faragjanak. Aztán a fiatal férfiaknak fegyvert, lőszert és egyenruhát adnak, amit köteles hazavinni. A katonaképzés után is rendszeresen visszahívják őket gyakorlatozni, egyenruhájukat és teljes felszerelésüket azonban otthon tartják.

Mire egy férfi betölti a 32 évet, összesen 7-szer hívják be gyakorlatra és ilyenkor 3 hetet kell ott töltenie. Svájc nem vesz részt más országokban zajló fegyveres konfliktusokban, de számos békefenntartó műveletben vállal szerepet. Az erős haderőt csak a békefenntartás érdekében működtetik.

Senki sem tudja kivonni magát a katonai szolgálat alól. Még a milliomosok és a bankárok sem! Tény, hogy részt venni a szolgálatban egy jó lehetőség, ahol mindenki hasznos ismereteket szerezhet. Annak ellenére, hogy ennek az országnak az átmérője csak 300 km, Svájc katonai költségvetése évente meghaladja a 7,5 milliárd dollárt. Ez magába foglal 800 tankot és 350 katonai repülőgépet is.

A polgári lakosság is állig fel van fegyverkezve. Kiszámolták, hogy Svájcban hivatalosan 1,5 millió félautomata fegyver és több mint kétmillió pisztolyt tartanak nyilván. A felfegyverzett emberek száma megegyezik a kávét fogyasztók számával.

Nem csoda, hogy még Hitlernek sem volt bátorsága megtámadni ezt az országot!

Látogatás a kormányhivatalban

Szeged, 2018. május 16.

 A MATASZ Csongrád Megyei elnökségének tagjai kapcsolatépítés céljából bemutatkozó látogatás kezdeményeztek a Csongrád megye Kormányhivatal illetékesénél. A küldöttséget előre egyeztetett időpontban, 2018. május 16-án Csepregi Balázs őrnagy a megyei védelmi bizottság-titkár helyettese hivatalában fogadta. (Szeged, Rákóczi tér 1.)

Fróman Gábor t. mérnök őrnagy a MATASZ Csongrád megyei elnöke bemutatta a delegáció tagjait (Kocsis István t. őrnagy, Pál Mihály t. őrnagy, Csorba József t. főhadnagy, Demcsák Zoltán t. hadnagy). Beszámolt a honvédelem ügye iránt motivált tagok által az elmúlt 10 évben elért eredményekről és őszintén szólt a lehetőségek korlátairól. A munkatársai önzetlenül dolgoznak a honvédelem ügye iránt elkötelezettként, társadalmi munkában a MATASZ (mint civil egyesület) tagjaként, mondta a megyei elnök.

 A konstruktív légkörben folyt megbeszélésen sikerült olyan közös pontokat találni, aminek eredményeként már ebben az évben hagyomány teremtő szándékkal „Honvédelmi háromtusa” verseny megrendezésére kerül sor.

 Meghatározták a további együttműködés lehetőségét, valamint a kapcsolattartás módját.

 

KADÉTOK

2018. május

Idén először, május első vasárnapján Miskolcra is ellátogatott a Telekom Vivicittá Városvédő Futás sorozata, amelyen együtt vett részt a parancsnokság 1. előkészítő részlege és 1. kiképző századának tagjai, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok, illetve a junior kadétok.

A Vivicittá mezőnye a Szent István térről rajtolt 10 órakor, majd ugyanoda ért vissza. A Telekom Vivicittá Miskolc a családok, az iskolások, a baráti és munkahelyi társaságok, kicsik és nagyok futóeseménye volt.

Május 6-án közel kétezren állhattak rajthoz. A húszfős tartalékos és junior kadétcsoport a miskolci belvárosban tette meg a 2,7 kilométeres kört. Miskolcon április végén, önkéntes csatlakozással alakult meg  a kadét junior tanulmányi kötelék, amelynek tagjai honvédelmi ismereteket tanulnak az iskolában.

SZÁZ ÉVE 1918. május

1918-2018

Aláírták a román gazdasági pótszerződést Világháború a napilapok tükrében: 1918. május 1-jétől május 7-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„(…) A szabad idő, a nyolcórás munkanap szülte május elseje ünnepét. A szabad idő teheti csak emberré a gyárak robotolóját. A szabad idő a legelső előfeltétele a tömegek fölemelkedésének, szellemi és kultúrabeli átformálódásának. Május ünnepe meg akarja mutatni, hogy küzdeni kíván a tömeg a szabad időért, az emberi kultúrában való részvételért. Május ünnepe gyönyörű délibábként elénk varázsolja a jövő képet, amikor a munkásnak arra is lesz ideje, hogy a családjának éljen, a társadalom dolgaival foglalkozzon, a költő műveivel emelkedhessen, a tudomány mélységeibe szállhasson (…)” – írja a május 1-jei Népszava címlapján.

Bécsben is ünnepelték a május 1-jét – olvasható a napilapban. „Bécsből jelentik polgári forrásból, hogy május 1-jén különböző bécsi kerületekben összesen 38 helyen voltak májusi ünnepek, amelyek nevezetesebb incidensek nélkül folytak le. A gyűlések végeztével a résztvevők nyugodtan távoztak. A vidékről érkezett jelentések szerint az ottani gyűlések is rendzavarás nélkül folytak le.”

Konstantinápolyból jelentik: „Batumi tudósítónk szerint 10.000 bolsevikiből álló haderőt, amely útban volt Jelizabetpol felé, Dagbistanból fölvonult két ezredünk Jelizabetpol körül föltartóztatta, erősítések érkezése után a bolsevikieket megverte és 8000-et közülük elfogott. A törökök ezután fölszólították a Batumban levő bolsevikieket, hogy adják meg magukat” – olvasható a lapban.

Aláírták a román gazdasági pótszerződést – tudósítja a Népszava. „Ausztria-Magyarország, Németország és Románia meghatalmazottai tegnap aláírták a román békeszerződéshez tartozó gazdasági pótszerződés előzetes jegyzőkönyvét. Ezzel a békekötéssé összefüggő valamennyi szerződést megkötötték és aláírásra előkészítették.

More Articles...

 1. A 170 éves Magyar Honvédség és a műszakiak
 2. Felhívás Támogatóinkhoz - adó 1%
 3. Május 1.
 4. MATASZ Vasmacsók újabb sikere
 5. 17. KINIZSI FUTÁS és MATASZ NAGYDÍJ versenykiírása
 6. MOST VAGY SOHA!
 7. MŰSZAKIAK NAPJA 2018
 8. Katona Csaba kitüntetése
 9. Műszakiak napja meghívó- Szentes
 10. „Lépjünk olajra” - Algyői futósikerek
 11. Első önkéntes tartalékos egyetemi század
 12. ANGOL KATONÁK
 13. Kellemes húsvéit ünnepeket - 2018.
 14. FEJLESZTÉS - 2018.
 15. KÜLDÖTTÉRTEKEZLET - 2018. 03.
 16. 100 ÉVE - 2018.03
 17. HADISÍROK
 18. Nyári időszámítás - 2018.
 19. HÓVIHARBAN
 20. Felhívás! 1% támogatás kérés
 21. 2018. március 15.
 22. EGYEZTETŐ MEGBESZÉLÉS - 2018.
 23. Felhívás! 2018. évi tagdíjfizetés
 24. HŰSÉG, BÁTORSÁG, KITARTÁS
 25. Honvédelmi Sportszövetség előtt álló feladatok - Dr. Nébald György
 26. Sport és honvédelem - 2018
 27. BÉKE?
 28. EGY LEMONDÁS MARGÓJÁRA
 29. Dr. Bardócz-Tódor András lemondása
 30. Eltemették Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagyot
 31. Hősök naptára - Magyar-Bolgár viadal
 32. Mobil okosságok
 33. PROGRAMEGYEZTETÉS
 34. HADIK LEMONDÁSA
 35. Elhunyt Borszéki Tivadar a MATASZ volt elnöke
 36. Kapcsolatépítés a röszkei polgárőrökkel
 37. Jelentkezz tartalékosnak!!! - 2018.01.
 38. 75 ÉVE
 39. PARANCSNOKVÁLTÁS - 2018. Székesfehérvár
 40. KÖZÖSSÉGÉRT
 41. HM INTERJÚ - 2018.01.03.
 42. Jelentkezz tartalékosnak!!!
 43. MIT? MIÉRT?
 44. BÚÉK - 2018. - 2.
 45. MEGYEI ÉVZÁRÓ
 46. Istvánok és Jánosok, boldog névnapot!!!
 47. BÚÉK - 2018.
 48. Hősök naptára - FEGYVERSZÜNET
 49. Pályázati felhívás
 50. Karácsonyi és új évi üdvözletek 2.

Page 1 of 105