Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Hírek

BEFEKTETÉS A JÖVŐBE

Budapest, 2018. augusztus 8.

Befektetés a jövőbe! A jövő nemzedékére különös figyelmet kell fordítani, hiszen egykor ők fogják garantálni Magyarország biztonságát - mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azon az előadáson, amelyet közel nyolcvan Kárpát-medencei magyar középiskola vezetőjének tartott augusztus 8-án, szerdán a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban.

A Rákóczi Szövetség szervezésében augusztus 6. és 10. között mintegy nyolcvan Kárpát-medencei magyar középiskola vezetői találkoznak a Bakonyban. A rendezvény elsődleges célja a magyar nyelvű oktatás erősítése a Kárpát-medencében, illetve a személyi és intézményi kapcsolatok további szélesítése. Az igazgatók különböző szakmai előadásokon, kulturális és szórakoztató programokon vehetnek részt, illetve tapasztalatot cserélhetnek a magyar nyelvű oktatás nehézségeivel, fontosságával kapcsolatban.

A királyszállási Nagy-Magyarország Parkban tartott szakmai eseményre előadóként meghívást kapott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. A tárcavezető „Az ifjúság és a honvédelem kérdése Magyarországon” című előadásában rámutatott: bár az elmúlt évtizedekben Magyarország békében élhetett, a világban zajló változások nem csupán új lehetőségeket, de új biztonsági kihívásokat és veszélyhelyzeteket is teremtettek. Éppen ezért még fokozottabb figyelmet kell fordítani az ifjúság hazafias nevelésére, s arra, hogy megismerhessék a cselekvő hazaszeretet fogalmát. „A jövő nemzedékére különös figyelmet kell fordítanunk, hiszen a helyünkbe lépve egykor ők fogják Magyarország és a magyar emberek biztonságát garantálni. Ismerniük kell történelmünket, hagyományainkat, értékeinket, hogy elkötelezetté és elhivatottá válhassanak” – mondta dr. Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a tárca és a Magyar Honvédség ezért indította el különböző programjait a köznevelési és felsőoktatási intézményekben, hiszen legkönnyebben az oktatási rendszeren keresztül lehet megszólítani a fiatalokat.

A miniszter hangsúlyozta: ahhoz, hogy a honvédelem ügye a legszélesebb társadalmi körben legyen elfogadott, a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatainak megerősítésére és a fiatalok körében a katonai hivatás népszerűsítésére van szükség. Erre kiváló lehetőséget kínál a sport, mely nemcsak a testet erősíti, de pozitívan hat a lelkierőre, versenyszellemre, bajtársiasságra és a közösségi életre egyaránt. 2016-ban ezért hozták létre a Honvédelmi Sportszövetséget, amely professzionális keretek között biztosítja a diákok számára a sportolási és versenyzési lehetőséget, mindezt alapvetően a katonai jellegű sportok segítségével, kortól függetlenül.

Dr. Benkő Tibor külön kiemelte az általános és középiskolások részére szervezett nyári honvédelmi táborok jelentőségét. „Egyre többen jelentkeznek országszerte a táborokba, egyre több turnust kell indítanunk. Idén már 1300 tanuló jelentkezett. Az elsődleges feladatunk az, hogy a részt vevő diákok jól érezzék magukat. Ha közben népszerűsítjük körükben a Magyar Honvédséget, s vonzóvá tesszük előttük a katonai pályát, máris elértük célunkat” – mutatott rá a tárcavezető. A középiskolákban folyó honvédelmi oktatás kapcsán a honvédelmi miniszter a Honvéd Kadétprogramot emelte ki, amely új alapokra helyezte a diákok honvédelmi nevelését. Hangsúlyozta, hogy a tanulók csak önkéntes alapon, szülői jóváhagyással választhatják a programot, melynek során a katonai alapismeretek tantárgy oktatását egészíthetik ki olyan tevékenységekkel, amelyek hiteles információkkal bővítik tudásukat a Magyar Honvédségről. Dr. Benkő Tibor megemlítette az Országos Haditorna versenyt is, amelynek középiskolás résztvevői úgy kapnak tájékoztatást a katonai hivatásról, hogy közben katonai tematikájú versenyeken vesznek részt, s mérik össze tudásukat.

A miniszter külön sikertörténetként említette a Debrecenben működő Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tevékenységét. Az ország jelenleg egyetlen ilyen jellegű, a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában álló középiskolájának tanulmányi átlaga évről évre nő, diákjai országos vetélkedőket és versenyeket nyernek, az intézmény pedig kimagasló szerepet tölt be a honvédelmi nevelés népszerűsítésében. A katonás napirenddel rendelkező iskola a bentlakásos kollégiummal óriási népszerűségnek örvend, hiszen évről évre magasabb a felvételizők száma. A sikeres modellt alapul véve a tárca a közeljövőben Hódmezővásárhelyen tervezi a második honvéd középiskola elindítását.

Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjrendszerének fontosságát is, amelynek egyik része a szerződéses és tartalékos állomány utánpótlását szolgálja, a másik pedig szociális ösztöndíjakat tartalmaz. „A sokat hangoztatott életpályamodell nem csupán egy szó. Egy olyan felépített struktúrát jelent, amelynek kezdete már az oktatásban is jelen van. A Magyar Honvédség célja és feladata, hogy folyamatosan gondoskodjon azokról, akik ezt a pályát szeretnék választani. Az a célunk, hogy az érdeklődést minél fiatalabb korban felkeltsük. Az erre fordított összeg pedig soha nem kidobott pénz, hanem befektetés a jövőbe” – fejezte be előadását dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

MÚZEUMLÁTOGATÁS INGYENESEN

Budapest, 2018. augusztus

Gyere nagyszüleiddel a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba! Harmadik alkalommal rendezik meg augusztusban a nagyszülő-unoka programsorozatot Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM). Egész hónapban az unokával érkező nagyszülők ingyenesen tekinthetik meg a múzeum kiállításait. Sőt, még meglepetéssel is kedveskednek szervezők!

A nagy sikerre való tekintettel 2018 augusztusában sem maradhat el a már hagyományosnak mondható nagyszülő-unoka program Budapesten, a HM HIM-ben. Az unokával érkező nagyszülők belépődíj nélkül tekinthetik meg a kiállításokat. Sőt, ha mindezt a csütörtöki napon teszik, akkor még egy plusz program is várja a látogatókat: ugyanis minden csütörtökön 14 órától különböző témákban tárlatvezetést tartanak a szervezők.

Augusztus 9-én például az unokák és nagyszüleik az elmúlt 1000 év fegyvereit tekinthetik meg és foghatják kézbe, augusztus 16-án egy középkori mesés utazáson vehetnek részt, augusztus 23-án tengeri kalandozást tehetnek a Szent István csatahajóval, augusztus 30-án pedig huszármeséken keresztül nyerhetnek bepillantást az 1848-49-es huszárok életébe.

És ha még ez nem lenne elég, akkor a csütörtöki programok után – amin bárki ingyen részt vehet – kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a szervezők a gyerekeknek.

A tudósítást a www.honvedelem.hu hírportáltól vettük át.

ÖTÖDIK HÁBORÚS ESZTENDŐ

1918 – 2018.

Elkezdődött az ötödik esztendő! Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 24-től 30-ig. Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Gyászolnunk nem szabad azon, hogy már négy éve tart a háboru, hogy 1918 július 28-án betöltötte teljes négy esztendejét a szörnyeteg, amely 1914 julius 28-ának örökre átkozott napján született. (…) Kicsinynek született a háboru. Az első nap csak Ausztria-Magyarország és Szerbia harca volt. Néhány nap és már belesodródott Németország, Oroszország, Anglia, Franciaország és Belgium. Néhány hónap és már rettentővé duzzadt. (…) Világháboruja még sohasem volt az emberiségnek. Sőt soha közös, nagyarányu akciót sem vitt keresztül a müvelt emberiség. Mily rettentő irónia és mily borzasztó tragikum, hogy az emberiség legelső közös és nagyarányú vállalkozása — éppen a világháboru. (…)” – írja a Népszava címlapján.

A napilap beszámol Miklós cár kivégzéséről is: „Julius 14-én reggel egy altisztből és hat közlegényből álló őrjárat jelent meg az excár szobájában, fölkeltették és fölszólitották, öltözködjék föl. Ezután átvitték egy terembe és közölték vele a vörös terror határozatát. Három óra határidőt adtak, hogy bucsut vegyen hozzátartozóitól és hogy megtegye utolsó rendelkezéseit. A cár a halálos itélet közlését teljesen nyugodtan fogadta. Ezután visszavitték szobájába. A cár itt egy székbe omlott és néhány perc múlva kérte, küldjenek papot hozzá, hogy az utolsó perceiben vele legyen. A pap azonnal megjelent és meggyóntatta a volt cárt, aki elbucsuzott hozzátartozóitól, azután egyedül maradt a pappal és folyton imádkozott. Papirt kért és néhány rövid levelet irt. Kilenc órakor az őrjárat ismét megjelent, hogy a cárt a kivégzés helyére vigye. A volt uralkodó oly gyönge volt, hogy nem tudott fölemelkedni, a cárt katona és a pap támogatta. Igy is csak nehezen ment le a lépcsőkön és az uton egy izben össze is esett. Mikor a kivégzés szinhelyére ért, már alig tudott lábán állani. Oldalán egy pap és egy katona állott. Néhány szót akart kiáltani, de nem tudott, mindkét kezét a magasba emelte és ekkor sortüzet adtak reá. A cár néhány pillanattal később holtan terült el a földön.”

„80.000-re becsülik az amerikai veszteséget – jelentik Hágából: a francia gyarmati csapatok katonái Foch tábornok nagy ellenoffenzivája alkalmával ezrével estek el a német tűzvonal előtt. Szavahihető angol jelentések arról számolnak be, hogy az amerikaiak vesztesége meghaladja a 80.000 ezer Embert! –olvasható a Népszavában-!

HŐSÉGRIADÓ

 2018. július–augusztus

 2018. év július végén, augusztus első felében kiemeltem magas és tartós hőhullám várható. Ennek kellemes következménye a nyaralók, strandokon, tó és tengerpartokon pihenők számára teljesen nyilvánvaló. Ám nem mindenki pihen ekkor sem. Van aki dolgozik, kulturális és sport rendezvényeken, akár kiképzésen vesz részt, vagy egész egyszerűen nem teheti meg, hogy ezt az időszakot gondtalan pihenéssel töltse. Egy tanács minden érintett számára!

 Miért legyen nálunk mindig egy sót tartalmazó kis tasak, mely akár az életünket is megmentheti?

 Sokunk esetében előfordult már, hogy hirtelen leesett a vérnyomásunk, nem beszélve azokról, akiknél ez születési rendellenesség, vagy akár örökletes betegség. A vérnyomásváltozás akkor állhat be, ha hirtelen testhelyzetet váltunk, azaz felállunk.

 Az alacsony vérnyomás tünetei a következők: szédülés, egyensúly probléma, túlzott verejtékezés, ájulás, szívtáji fájdalom. Ebben az esetben a sós víz fogyasztásának hatására nagyon hamar visszaáll az eredeti állapot. Nem kell mást tennünk, mint egy pohár vízben elkeverni egy kanál sót, és meginni. Ezért javasolt azok számára, akik kis vérnyomással rendelkeznek, hogy mindig legyen náluk egy kis tasakban só.

 Valamikor, a régi időkben, a só nagyon ritka és keresett cikk volt, ezért nagy becsben tartották, és talán innen is ered a szólás, mely szerint „a kiöntött só haragot jelent”. Fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint „A sót az ételben” című mese tanulsága, amelyben a királylány, az apa iránt érzett szeretetét a só iránti szeretetben és megbecsülésben méri.

 Egy másik fontos tulajdonsága a sónak, melyet az ember a régi idők óta használ a tartósító tulajdonsága. A hűtő megjelenéséig a sót használták az élelmiszerek tartósítására.

 A só használatának előnyei és hátrányai

 Kellő mennyiségben, a só használata segít a vérnyomás szinten tartásában, hozzájárul az izom összehúzódásának hatékonyságához. Nagyon jó szolgálatot tesz puffadás, székrekedés, és étvágytalanság estén is. A sós fürdők használata nagyon jó hatással lehet az egészségünkre, hiszen gyógyítja a reuma, a megfázás, az ízületi betegségek tüneteit. A belélegzett sós levegő hatására, gyógyulást tapasztalhatnak az asztmában, tüdőbajban, epilepsziában és klausztrofóbiában szenvedők is.

 Amikor szervezetünk só bevitelében hiányosságok vannak, akkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hasmenés, a hányás, a memória zavar, fáradtság és koncentráló képesség hiánya.

 A só bevitel ajánlott napi mennyisége 2 gramm, vagyis egy kiskanálnyi. Ezt a mennyiséget, az 50 év feletti személyek esetében, akik magas vérnyomásban, szívelégtelenségben vagy krónikus vesebetegségben és diabéteszben szenvednek, csökkenteni kell napi 1,5 grammra.

 

Page 1 of 116