Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Hírek

MATASZ-LÖVÉSZET RUZSÁN

 

Ruzsa, 2019. október 5.

 

Lövészversenyt szervezett 2019. október 05-én Ruzsa községben a helyi MATASZ szervezet és a Körzeti Szabadidő Sportegyesület. A versenyen – a helyi és a vendég versenyzőkön kívül – részt vettek a környező települések (Ruzsa, Röszke és Bordány) szervezeteinek tagjai is. A verseny vezetését – lövészetvezetőként – Andrássy Árpád, a Csongrád Megyei SLSZ főtitkára és Pernyész Csaba végezte.

 

A verseny ünnepélyes megnyitóján – amelyen Dávid István nyugalmazott mérnök alezredes, a Csongrád megyei MATASZ elnöke is részt vett – Szögi Imre, a Körzeti Szabadidő Központ elnöke elmondta: „Az egyesület az éves programterv szerint, szervezi és bonyolítja le rendezvényeit, amelyek között előkelő helyet foglalnak el, az éves szinten megszervezett lövészversenyek. Az egyesület, – megalakulása óta, a honvédelmi hagyományok megőrzésén, a katonaélet megismertetésén át, a különféle fegyveres sportágakban való lehetőségek biztosításán keresztül – egyre gazdagodó sporttevékenységet folytat és biztosít tagjainak.” Mindezek mellett, rendszeres résztvevői és szereplői a környező települések hagyományőrző, sport és kulturális rendezvényeinek. „Célunk továbbra is, mondta a honvédelmi sportokat szerető, a hivatásos és a tartalékos katonai szolgálat után érdeklődő fiatalok összefogása, s részükre a szervezett keretek közötti sportolás lehetőségének biztosítása. A lövészsport, egyre népszerűbb a környező települések fiataljai körében, amelyre bizonyíték a mostani versenyre jelentkező fiatalok nagy száma is.”

 

A verseny ünnepélyes megnyitóját követően, a résztvevők a versenybíróságnál, – a regisztrációt követően – átvették a lőlapokat, s megkezdték a versenyt. A kiskaliberű puskával és pisztollyal végrehajtandó lövészversenyre, három település, közel harminc versenyzője jelentkezett. A lövéshez készülő versenyző 5 gyakorló lövési lehetőséget kapott, hogy ellenőrizze, a fegyver és a pálya adottságából következő esetleges eltéréseket, s a mesterien alkalmazott célzási korrekcióval, javíthasson találati arányán.

 

A kiadott lőlapokat, s azok eredményeit, – amelyet átlőve – a versenybíróságnál leadva lehetett hitelesíteni, az értékelést követően az eredménylapon rögzítettek. Több mint huszonöten jelentkeztek a cél leküzdésére, de sokukat a családtagok, ismerősök is elkísértek, hiszen ezek a versenynapok – elsősorban a helyi MATASZ egyesület tagjainak – egyféle közösségi alkalmat is jelentenek. 

 

A versenyzők, egymást követve mentek ki a lőálláshoz és tértek vissza a lőlapokkal. A szervezők biztosították a verseny lebonyolításához szükséges fegyvereket és lőszert. A versenyen való részvétel díjmentes volt.

 

A verseny végére sok jó, – közöttük néhány kiváló – eredmény is született.

 

 

 

Az eredmények, 0.22 kispuska – egyéni férfi – versenyszámban:

 

  I. helyezett – László Gábor

 

 II. helyezett – Dobó Gergő

 

III. helyezett – Katona Csaba

 

 

 

Az eredmények, 0.22 kispuska – egyéni női – versenyszámban:

 

  I. helyezett – Pipicz Evelin

 

 II. helyezett – Zádori Lajosné

 

III. helyezett – Fóhsz Andrea

 

 

 

Az eredmények, 0.22 pisztoly – egyéni férfi – versenyszámban:

 

  I. helyezett – Bartók Csaba

 

 II. helyezett – Andrássy Árpád

 

III. helyezett – Urbán István

 

 

 

Az eredmények, 0.22 kispuska – csapat – versenyszámban:

 

  I. helyezett – Röszke II. lövész csapata

 

 II. helyezett – Ruzsa lövész csapata

 

III. helyezett – Bordány lövész csapata

 

A 0.22 pisztoly – egyéni női – versenyszámban, eredményt nem hirdettek, de 84 pontszámmal a MATASZ Röszke elnöke, Friedrich Irénke, lett volna az első.

 

Amíg a verseny folyt, már rotyogott a bográcsban, – az ilyenkor szokásos – finom őzpörkölt, amelyet nem sokkal az ünnepélyes eredményhirdetés után, baráti körben, jó ízűen a versenyen résztvevők el is fogyasztottak.

 

TOBORZÓNAP SZEGEDEN

 

A katona a legfontosabb a Zírnyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban – mondta Szegeden Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter az egyetem első alkalommal megrendezett honvédelmi napján tartott előadást a következő évek fejlesztéseiről. A toborzónapon a honvédség lőfegyvereit és járműveit is kiállították a Dugonics téren.

 

Több száz pályakezdő fiatalt tudna foglalkoztatni a sereg. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint népszerű a honvédség. Nem a jelentkezők számával van probléma, hanem azzal, hogy milyen egészségügyi, pszichikai és fizikai állapottal, továbbá felkészültséggel rendelkeznek a fiatalok, ezért nagyon fontosak azok a programok, amelyek a hazafias honvédelmi nevelésre és a sport szeretetére épülnek.

 

Anyagi ösztönzők

 

A honvédség több ösztöndíjprogramot is elindított. Van olyan, amiben a középiskolások havi 66 ezer 900, a főiskolások, egyetemisták havi 133 ezer 800 forintot kaphatnak. Azokra is számítanak, akik a tanulmányaik vagy munkájuk mellett próbálnák ki, hogy milyen az élet az angyalbőrben. Számukra az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot kínálják.

 

Modern technikai háttér

 

A Magyar Honvédség 2015 óta vesz részt a déli határszakasz védelmében – folytatta a miniszter. A katonák közreműködtek a műszaki zár kiépítésében, majd a migrációs válság csúcspontján, naponta 7000 honvéd szolgált a határon. Most a rendőrséget támogatják. Nyáron, amikor a turisztikai szezonban a Balatonra és más, turisták körében népszerű helyekre vezényelték a rendőröket, a katonák nagyobb létszámmal biztosították a határzárat.

 

– Most kisebb létszám, csaknem 1500 honvéd van készenlétben, a környékbeli laktanyákban. Felkészültek arra is, hogy ha szükség van, akkor azonnal a határ mentén sorakozzanak fel – mondta Benkő Tibor. Ezenfelül, olyan speciális eszközöket is telepítettek, amelyeket katonák kezelnek, például pilóta nélküli repülőgépeket, drónokat használnak, valamint ezek felvételeit is ők értékelik ki.

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Nemesi Pállal, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint a Szegedi Tudományegyetem képviselőivel is találkozott. Megbeszélésükről Nemesi azt mondta: rendkívül fontos, hogy a honvédelemhez kapcsolódó mérnöki szakok minél nagyobb számban induljanak el Szegeden.

 

– Azt is meg kellene fontolni, hogy a jövőben olyan informatikai képzésekkel bővítsék az egyetem kínálatát, amelyek a hadsereg kibervédelmi feladataihoz járulnak hozzá. A honvédelmi fejlesztésekben csak a legjobb szakemberek vehetnek részt, a Szegedi Tudományegyetemről kikerülő szakemberek pedig nemzetközi szinten is megállják a helyüket – hangsúlyozta Nemesi.

 

 A kamara elnökeként emlékeztetett, hogy több Csongrád megyei vállalkozás is beszállítója a honvédelemnek. Mivel a megyében élők a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy milyen biztonsági kockázatot jelent az illegális migráció, ezért az érdekképviselet nevében vállalta, hogy támogatják a határon szolgálatot teljesítő katonákat.

/Délmagyarország/

 

Szegeden tartott előadást a honvédelmi miniszter

A magyar ember számára az egyik legfontosabb dolog a béke és biztonság- mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 3-án, csütörtökön tartott előadásában, a Szegedi Tudományegyetemen.

A Szegedi Honvédelmi Napon tartott előadást és sajtótájékoztatót a Szegedi Tudományegyetemen Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető beszélt napjaink megváltozott biztonsági helyzetéről, a régiónkat érintő keleti és déli fenyegetettségről, a terrorizmus térhódításáról és a migrációs veszélyről. Mint mondta, a kormány az új kihívásokra válaszul indította el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó, a 21. század követelményeinek mindenben megfelelő, lojális és modern fegyverzettel ellátott katonákból álló haderejévé váljon, amelynek elsődleges célja a biztonság és béke megőrzése.

Benkő Tibor kiemelte: a haza védelme ugyanakkor csak széles társadalmi összefogással és támogatással lehetséges. „Közösen kell megvédenünk, hiszen a haza szolgálata, a hon védelme nemzeti ügy. Saját hazánkról, elődeink, őseink által kivívott értékekről beszélünk. A magyar ember számára az egyik legfontosabb dolog a béke és a biztonság” – mondta a miniszter.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a program középpontjában az ember áll, ezért dolgozták ki azt az életpályamodellt, amely a katona erkölcsi és anyagi megbecsülését a kezdetektől garantálja. Ugyanezen ok miatt vezették be a digitális katona programot, ami a legkorszerűbb eszközökkel látja el a katonákat a ruházattól kezdve a kézifegyvereken át a speciális kiegészítőkig. „Az eszköz önmagában semmit nem ér, ha nincs mellette olyan jól kiképzett, kiválóan felkészített katona, aki a kihívásokkal szembe tud nézni” – húzta alá a tárcavezető.

A miniszter a haditechnikai eszközök, fegyverrendszerek beszerzése kapcsán elmondta, hogy minden döntésnél a katonák igényei szerint járnak el, és azoknak megfelelően gyárttatják a megrendelt eszközöket. Kiemelte, hogy a kézifegyverek tekintetében már hazai vonatkozásról beszélhetünk, hiszen Kiskunfélágyházán működik az az üzem, amelyben a magyar katonák kézifegyvereit összeszerelik, s ahol hamarosan megkezdődik a gyártás is.

Benkő Tibor külön felhívta a figyelmet a hibrid hadviselésben széleskörűen megjelent kibertéren belüli támadások szerepére. Mint mondta, a kiberműveletek már NATO-szinten is bekerültek a műveleti eljárások listájába, ezért a Magyar Honvédség a program részeként külön kiberakadémiát hozott létre, hogy biztosítsa a fenyegetések elleni védekezéshez szükséges oktatást és kiképzést.

A miniszter az egyetemen a fiatalok megszólításának szükségességéről, a honvédelmi oktatás és a hazafias nevelés lehetőségeiről is beszélt. Ismertette a tárca és a Magyar Honvédség eddig elért eredményeit, a Honvédelmi Sportszövetség, a honvédelmi táborok, az ösztöndíjrendszer, a Honvéd Kadét Program struktúráját, valamint beszélt a honvéd középiskolai rendszer továbbfejlesztéséről is. Az önkéntes tartalékos rendszer kapcsán kifejtette: a modern Magyar Honvédség elképzelhetetlen a jól működő tartalékos bázis nélkül. Jelenleg mintegy kilencezren szolgálják hazájukat önkéntesként, ezt a számot növelik tervezetten 20.000-re.

Az előadás utáni sajtótájékoztatóján Szeged és a régió kapcsán a miniszter újságírói kérdésre úgy válaszolt: a Magyar Honvédség katonái készenlétben állnak arra az esetre, ha újra szükségessé válik az ország határainak védelme.

 

A honvédelmi napon az egyetem előtti téren a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar szórakoztatta az érdeklődőket, majd a Magyar Honvédség alakulatai statikus és dinamikus bemutatót tartottak. Eközben az intézmény aulájában a NATO-kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

/Forrás: honvedelem.hu/

More Articles...

 1. Honvédelmi nap
 2. MEGYEI ELNÖKSÉGI ÜLÉS - 2019.09.
 3. A megyei tisztségviselők feladatai
 4. KADÉTOK VERSENYE
 5. HADERŐFEJLESZTÉS 2019.09.
 6. Idősek Világnapja - október 1.
 7. GÉPKEZELŐ TANFOLYAMOK FÉLIDŐBEN
 8. Katasztrófavédelmi gyakorlat
 9. „Iron Cat" SZERB-MAGYAR KÖZÖS GYAKORLAT
 10. NÉMET TARTALÉKOSOK LÁTOGATÁSA
 11. III. Honvédelmi Többtusa
 12. Bulgária nemzeti ünnepe - 2019.
 13. Kadétavatás és ünnepélyes fogadalomtétel
 14. JUBILEUMI EJTŐERNYŐS VERSENY
 15. HARCKOCSIZÓK TALÁLKOZTAK
 16. XX. MATASZ-MEBSZ KUPA - MEGHÍVÓ
 17. SZIN 2019
 18. A honvédelem nemzeti ügy
 19. Gyászol a Magyar Honvédség
 20. Ünnepélyes eskűtétel Ópusztaszeren
 21. MEGEMLÉKEZÉSEK
 22. A haza védelme, a nemzet szolgálata
 23. GYŐRI „HARCOSOK”
 24. Honvédelmi Tábor 2019. Tiszasziget
 25. A BALTIKUMBAN
 26. XIV. Tisza-parti Szent István Népünnepély
 27. Dunai hajóbaleset - portrésorozat a Hableány mentőiről
 28. CSALÁDI MÚZEUMLÁTOGATÁS
 29. HŐSEINK
 30. Magyarok Országos Gyűlése
 31. RÖSZKEI FALUNAP - 2019.
 32. Száz éve történt - Századnyi román katona
 33. VÁLTOZÁS
 34. MATASZ toborzó a domaszéki falunapon
 35. XXVI. Virtusvetélkedő - 2019.
 36. Fontos a katonák lelki egyensúlya
 37. ÚJ EGYENRUHÁK
 38. HŐSKÉPZÉS
 39. A biztonság költségvetése
 40. 3 ország 2 nap 2019 Menet tájékoztató
 41. KATOADIPLOMATÁINK
 42. Magyarország a NATO megbízható szövetségese
 43. Felhívás virtusvetékedőre
 44. ELNÖKSÉGI ÜLÉS - 2019.
 45. HATÁR MENTI EGYEZTETÉS
 46. HADERŐFEJLESZTÉS 2019-TŐL
 47. Parancsnokváltás az MH Béketámogató Kiképző Központban
 48. HM BESZÁMOLÓ
 49. ELISMERÉS - Hableány-katasztrófa
 50. MATASZ-TOBORZÁS

Page 1 of 151