Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye

Hírek

MATASZ Biztos Pillér

Budapest, 2017. október 14.

A haza védelmének biztos pillére. Megalakulásának tizenhatodik évfordulója és a magyar tartalékosok napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) október 14-én, szombaton Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2001 óta széleskörű tevékenységével és kapcsolatrendszerével fogja össze azokat az önkéntes állampolgárokat, hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonákat, akik szerepet kívánnak vállalni az ország biztonságának erősítésében, a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, illetve kiemelten a honvédelemhez közvetlenül kapcsolódó egyéb feladatok teljesítésében.

Magyarország honvédelmi minisztere október 4-ét a magyar tartalékosok napjává nyilvánította, Kossuth Lajos 1848. október 4-én elhangzott szegedi toborzóbeszéde emlékére. A szentendrei ünnepség Kossuth Lajos szobránál kezdődött, ahol Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, MATASZ elnök, illetve Szabó János nyugállományú ezredes és Kerekes Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ alelnökei helyezték el koszorújukat.

Az ünnepség alkalmából kezdeményezésünkre az alábbi Társaink, Támogatóink Együttműködő Partnereink közül elismerések átadására került sor:

MATASZ Emlékérem arany fokozatát vehette át:

Busi László r. ezredes Tiszai Vizi rendészeti Kapitányság Vezetője.

Huszár Ferenc alezredes MH KFP Regionális Parancsnoka

Batiz István ny alezredes a Polgárőr Szövetség Megyei elnöke

Fróman Gábor t mk őrnagy a MATASZ megyei alelnöke.

Az elismerés Ezüst fokozatát vehette át:

Pálinkás Zoltán r. zls.

Az elismerés Bronz fokozatát:

Katona Csaba ny. r. tzls.

Gratulálunk az elismerésben részesült Társainknak, további sok sikert, jó munkát, magánéletükben sok boldogságot kívánunk!

A megemlékezést követően a résztvevők átvonultak az akadémia művelődési központjába, ahol dr. Négyesi Lajos alezredes, hadtörténész köszöntötte őket: „A nép védi meg a hazát. Amikor elgondolkodunk azon, hogy mi Magyarország biztonságának a záloga, ne csak arra gondoljunk, hogy a szövetségi rendszerben elfoglalt helyünk óv meg minket. A nép lesz az, aki utoljára ott áll majd a fegyverrel, nekünk kell megvédeni saját magunkat: ezért van szükség a tartalékos katonákra” - mondta az alezredes. A köszöntőbeszédet követően a honvédelmi miniszter levelét Széles Ernő olvasta fel. „Az a célunk, hogy a tartalékos állomány biztos pillére és valódi, jól felkészült alapja legyen a hivatásos és szerződéses állomány mellett a haza védelmének is. E cél megvalósításához kérem valamennyi tartalékos katona, a Magyar Tartalékos Szövetség tagjainak támogatását, további lelkes és áldozatkész munkáját, hiszen a Honvédelmi Minisztérium elé állított feladatokat csak Önökkel együtt tudjuk megvalósítani” - fogalmazott a magyar tartalékosok napja alkalmából írt köszöntőlevelében dr. Simicskó István.

Az állománygyűlés végén Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka honvédelmi miniszteri elismeréseket adott át, Széles Ernő pedig a legeredményesebb MATASZ-tagokat jutalmazta. Az elismerések átadása után megtartották a szervezet küldöttgyűlését, amelyen ismertették az elmúlt négy év főbb tevékenységeit, megtárgyalták az alapszabály módosítására tett javaslatokat, majd megválasztották az elnököt, az elnökség, valamint a felügyelő bizottság tagjait. A küldöttek egyhangú igen szavazata alapján, Széles Ernőt újra megválasztották a MATASZ elnökének.

HADITORNA

Szeged 207. október 11.

2017. október 11-én rendezték meg Szegeden, a Szegedi Vasutas Sport Egyesület telephelyén az Országos Haditorna Verseny Csongrád megyei döntőjét.

A versenyre 6 település 14 csapata nevezett. A Honvédelmi Minisztérium által kiírt 8 elméleti és gyakorlati versenyszámban mérték össze tudásukat a jól felkészített csapatok. A versenyt dr. Juhász Tünde, a Csongrád megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitotta meg: beszédében kiemelte a rendezvény jelentőségét, és buzdította a csapatokat a sportszerű, eredményes versenyre. A rendezvényen részt vett Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ Csongrád Megyei elnöke, a Járások Tartalékos Katonai Összekötői. A versenyszámok között olyan látványos elemek is szerepeltek, mint a 4X400 méteres fegyveres váltó.

 

 

A versenyen a következő eredmények születtek:

A legjobb légpuskalövészetet végrehajtó csapat különdíját a Szegedi Szakképző Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma csapata kapta. A kupát az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság képviseletében Fekete István százados adta át.

III. helyezést ért el a Hódmezővásárhelyi Szakképző Centrum Németh László Általános Iskola és Gimnázium csapata. A díjat a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály Területi Koordinációs Osztálya nevében Csepregi Balázs őrnagy adta át.
II. helyezést ért el a Hódmezővásárhelyi Szakképző Centrum Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma csapata. A díjat az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság részéről Mádai Gábor őrnagy adta át.

I. helyezést ért el Hódmezővásárhelyi Szakképző Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakiskolája csapata. A díjat és az értékes ajándékokat dr. Juhász Tünde kormánymegbízott adta át.

A tudósítást a www.honvedelem.hu hírportáltól vettük át.

 

Az első helyezett csapat eredményével indulási jogot szerzett az Országos Haditorna Verseny 2018 tavaszán megtartandó döntőjére.

ESKÜ

Nyugat-Magyarország, Kelet-Magyarország, 2017 október 3 és 7.

A katonai a legnemesebb hivatás „A magyar társadalom büszke önökre, akik önként vállalták a legnemesebb szolgálatot” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 7-én, a Nyugat-magyarországi önkéntes területvédelmi tartalékosok eskütételének alkalmából.

 

Egy héten belül ez már a második eskütétel volt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban meghirdetett, új, területi alapokra helyezett tartalékos rendszerben. Október 3-án Hajdúhadházon, a Vay Ádám Kiképzőbázison a Kelet-magyarországi tartalékosok kiképzésének záróeseményére került sor, október 7-én pedig közel 280 önkéntes területvédelmi tartalékos katona tette le esküjét az MH Bakony Harckiképző Központ központi gyakorló- és lőterén. Az önkéntesek a szeptember végén kezdődő gyakorlat során alaki- és általános lőkiképzésben részesültek, valamint elsajátították a katonai közelharc, az általános harcászat, az egészségügyi, műszaki és tereptani ismeretek alapjait is. Az eseményen részt vett dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a „Bevonulás 2017” elnevezésű gyakorlat zárónapján adtak számot tudásukról, majd átvették csapatzászlójukat, és ünnepélyesen esküt tettek. Dr. Simicskó István beszédében megköszönte a tartalékos katonák szolgálatvállalását. „Önök nemcsak a nyilvánosság, hanem saját lelkiismeretük előtt kötöttek szerződést a haza védelmére. A magyar társadalom büszke önökre, akik önként vállalták a legnemesebb szolgálatot. A hazafias elkötelezettség, a hazaszeretet legmagasabb szintű megnyilvánulásának lehetünk most szemtanúi” – mondta a tárcavezető.

Dr. Simicskó István hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program olyan fejlesztési folyamat, amelynek kiemelt szegmense a tartalékos rendszer új alapokra helyezése és fejlesztése. „Már az idei év végére 1000 főre növeljük az önkéntes területvédelmi tartalékosok létszámát, kiválóan felszerelve őket, munkájukat mindenben segítve. Megérdemlik, hiszen feladatukat óriási elhivatottsággal látják el. A katonai pedig a legnemesebb hivatás” – mutatott rá a miniszter.

A tárcavezető elmondta: a hibrid hadviselés és a mindennapos terrortámadások korában az az ország cselekszik felelősségteljesen, amely minden képességét felvonultatja, hogy megvédje határait és állampolgárait a külső fenyegetéstől. „A haza védelme nem vita kérdése, az minden felett áll. Azzal, amit önök példamutatóan vállaltak, éppen ezt bizonyítják. Köszönjük a szolgálatukat” – zárta beszédét dr. Simicskó István.

A gyakorlaton elhangzott: jelenleg tíz megyében folyik az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzése, de jövő évtől már az ország egész területén megkezdődik a kiképzőszázadok felállítása.

A tudósítást a www.honvedelem.hu hírportálról vettük át! Keresd rendszeresen a legfrissebb aktuális híreket itt megtalálod!

NEMZETI GYÁSZNAP

 

Október 6.

 

Nemzeti Gyásznapunkon országszerte megemlékezések, koszorúzások voltak az 1848 Forradalom és Szabadságharc Hőseinek Aradi kivégzése alkalmából.

 

Megyénk városaiban szintén ünnepi megemlékezéseken, koszorúzásokon, sajátos kihelyezett történelem órákon emlékeztünk meg az Aradi vértanúkról. Szegeden az Aradi Vértanúk terén rendezett koszorúzáson jelen volt Dr. Palotai Jenő ny. ezredes, és Fróman Gábor t. mk. őrnagy a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei elnöke és alelnöke.

 

 

HÁBORÚ AZ ÉGEN ÉS A TENGEREN

1917 - 2017

Háború a levegőben. Világháború a napilapok tükrében: 1917. szeptember 26-tól október 2-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A harci tevékenység kedvezőtlen látási viszonyok mellett az összes hadseregeknél csekélyebb volt, mint az előző napokon. Flandriában a tüzérségi harc a tengerparton és este az Ysertől a Comines—Ypern-i csatornáig erős volt. Előretörő angol földeritő osztagokat több ponton visszavertünk. Verdun előtt a tüz átmeneti fokozódásától eltekintve, mérsékelt volt a harci tevékenység. Röpülőink ismét megtámadták a londoni, ramsgatei, sheernessi és margatei dokokat és magtárakat. A bombák hatása tüzvészeken volt fölismerhető. Valamennyi röpülőgép sértetlenül visszatért” – olvasható a nyugati harcterek beszámolója a Népszavában.

„Kémvadászat Newyorkban” címmel jelent meg cikk a napilap hasábján: „Rotterdamon át közlik a Reuter-iroda washingtoni táviratát, amely szerint a rendőrség Newyork külvárosaiban Newyerseiben és Longislandon hajszát rendezett a németek ellen, akiket azzal gyanusitanak, hogy összeesküvést szőttek gépek és táviróvezetékek szétrombolására. Állitólag házkutatások alkalmával több helyen sok terhelő anyagot találtak.”

Németország nem ismerteti a hadicélját – írja az újság. „Német kancellár megtartotta lázas érdeklődéssel várt beszédét. Akik azt remélték, hogy a kancellár nyilatkozatai közelebb hozzák a békét, azok csalódtak. A kancellár nem beszélt nyiltan Németország hadicéljairól, sőt egyenesen megtagadta, hogy Belgiumról nyilatkozzék.”

„A birodalmi gyülés főbizottsága szociális kérdéseket tárgyalt és határozatot fogadott el, amelynek értelmében az 1869. és 1870. évfolyamok lehetőleg elbocsátandók a hadsereg szolgálatából, továbbá hogy kivánságra az apa visszahivandó a tüzvonalból oly esetben, amikor az apa és fiu a fronton van. Végül a bizottság inditványokat fogadott el a legénységi zsold emeléséről és a családok segélyezéséről” – tudtuk meg a Népszavából.


A TENGEREKEN:

 

Megtalálták a Monarchia egyik elveszettnek hitt tengeralattjáróját Cseh búvárok a dél-albániai partok közelében, a Jón-tengerben nagy valószínűséggel megtalálták az egykori osztrák-magyar haditengerészet U16-os tengeralattjárójának roncsait, amely 1916. október 16-án süllyedt el, máig nem teljesen tisztázott körülmények között - közölte a CTK hírügynökség, a Czech Diving Team kutatócsoportjának képviselőire hivatkozva. A búvárokból, történészekből és dokumentaristákból álló csoport évek óta kutatja és dokumentálja a cseh történelemmel összefüggő tengeri eseményeket.

 

A feltételezett merülőhajó roncsa 60 méteres mélységben fekszik a Jón-tenger fenekén, a dél-albániai Vlora város közelében. A cseh búvároknak elsőként sikerült meglátogatniuk a roncsot, amelyet lefényképeztek, lefilmeztek, és pontosan bemérték fekvésének adatait. A felvételeket azután összehasonlították a rendelékezésükre álló levéltári fényképekkel, leírásokkal, amelyek alapján a megállapították: szinte biztosra vehető, hogy az U16-os osztrák-magyar tengeralattjáró roncsairól van szó.

 

Az U16-os tengeralattjáróra utal az, hogy közelében a tengerfenéken megtalálták a Nembo olasz torpedóromboló roncsait is. Az egykori összecsapás következtében mindkét hajó elsüllyedt. „Azt biztosan állíthatjuk, hogy két hajóroncs van az általunk felkeresett és átkutatott tengerfenéken” - mondta az egyik búvár újságíróknak. Az U16-os felkutatását hosszú tárgyalások előzték meg az albán hatóságokkal. Az albánok először elutasították a csehek kérését, de végül mégis megadták az engedélyt a kutatáshoz, és az albán haditengerészet a roncs feltételezett fekvésének a koordinátáit is rendelkezésükre bocsátotta.

 

A CTK szerint az 1915-ben épített U16-os merülőhajó feladata az Osztrák-Magyar Monarchia tengeri határainak a védelme volt. A monarchia haditengerészete 1915. október 6-án vette át a tengeralattjárót, amely a következő évben két esetben is visszaverte egy francia hadihajó támadását. 1916 októberében azonban nem élte túl az olasz hadihajókkal való összecsapást.

 

A hozzáférhető forrásokból az derül ki, hogy az osztrák-magyar tengeralattjáró egy nagyjavítás után a parancsnokság által kijelölt helyére tartott, amikor Albánia közelében a Jón-tengeren váratlanul szemben találta magát az olasz Nembo torpedórombolóval és a Bormida hadi tehergőzössel. Az U16-os két torpedót lőtt ki a Nembóra, amely vízimbombával válaszolt. Az összecsapásban mindkét hajó léket kapott. Míg a Nembo azonnal elsüllyedt, az U16-sal a Bormida végzett, amely speciális acélorrával nekiment a sérült tengeralattjárónak.

 

 

Page 1 of 93